Užasi Jasenovca, koljači bacali leševe po jamama, skakali nad njima i na kraju sve to slikali

Društvo

Malo poznati dokumenti o užasima NDH iz obimnog istraživanja akademika Dinka Davidova, nedavno konačno ugledali svetlost dana

NEZAVISNA Država Hrvatska sve do svog kraja sprovodila je totalni genocid nad Srbima – biološki, verski i kulturni. Cela država i ogroman broj građana NDH učestovali su u istrebljenju svojih komšija pravoslavaca. Genocid su sprovodile ustaše, rame uz rame sa vrhom katoličkog klera, koji je vodio kardinal Alojzije Stepinac. Državni aparat NDH, Sabor i Vlada, Rasnim zakonima su opravdavali bestijalnost retko viđenu u istoriji civilizacije, a jedan od najstrašnijih primera cinizma ustaške administracije iz tog vremena je postojanje Ureda za rušenje pravoslavnih hramova koji je kao izvršni organ države radio od aprila 1941. do aprila 1942.

Ovo je siže istraživanja srpskog akademika Dinka Davidova koji je gotovo ceo radni vek posvetio prikupljanju građe o stradanju Srba u NDH. Ovaj istoričar umetnosti sve do kraja života (maja 2019. godine) radio je neumorno na pronošenju istine o zločinima u NDH, a kruna stvaralaštva je jedinstvena knjiga-katalog „Totalni genocid“. NJen izdavač Žarko Čigoja kaže nam da je i sam bio šokiran sadržajem, naglašavajući da je u pitanju „najcelovitiji i najdokumentovaniji prikaz karaktera NDH i stradanja srpskog naroda pod ustaškom kamom“.

O „terenskim ustaškim slikama“, koje se prvi put publikuju u javnosti, akademik Davidov piše:

– To su, zapravo, dokumenti o samom činu, zločinu. Snimci strave i užasa. Na njima su trenuci dubokog ustaškog zadovoljstva, čak pobedničkog. Oni su sve ljudsko u sebi duboko pokopali i, oslobođeni ljudskosti, upravo tada su činili satanska dela… U takvom raspoloženju javila se pobuda da sebe i svoje žrtve slikaju za „uspomenu“. Pažnju privlači i fotografija jame u koju su ubačeni zaklani Srbi, nekoliko ustaša skočilo je na žrtve radi pobedničkog slikanja. NJima su se pridružili i mladići u majicama.

O biološkom genocidu nad komšijama govore faksimili u Katalogu. Najstrašniji je onaj iz maja 1942. pukovnika Tomislava Sertića iz „Glavnog stožera ustaške vojnice“ koji javlja svim jedinicama da logor Jasenovac može da „proguta“ neograničen broj Srba.

Ulogu hrvatskog biskupa Alojzija Stepinca u pogromu nad našim sunarodnicima akademik detaljno osvetljava kroz dokumenta sa njegovim potpisom. Tako Stepinac u svom dnevniku od 27. marta 1941. godine, posle vesti o puču u Beogradu piše: „Ali iza ovog čina, tj. državnog udara, opet izbija na javu činjenica da su Srbi i Hrvati dva svijeta, koji se nikada neće ujediniti dok je jednog od njih u životu. Duh bizantizma je nešto tako grozno, da je samo Svemogući i Sveznajući Bog u stanju da parira tim intrigama i podvalama tih ljudi. „Sledećeg dana (28. marta) u Dnevniku stoji zaključak“: Pravoslavlje je najveće prokletstvo Evrope!“

Jedan od dokumenata iz poglavlja o Stepincu je i njegov govor od 23. februara 1942. na dan obnove Državnog sabora Hrvatske. Kardinal je poglavnika Pavelića dočekao na ulazu u Crkvu Svetog Marka rečima:

„Obnova hrvatskog Sabora dokaz je Vaše duboke i žive svjesti, odgovornosti kojim golemi teret želite podeliti sa svojim suradnicima. I tu obnovu prati molitva crkve i naših srdaca… Imam isto tako duboku i živu svijest i odgovornost, da mogu Vas Glavara Države Hrvatske uspješno pomagati u obnovi i podizanju drage nam domovine.“

Davidov primećuje da je ovaj govor održan u jeku ustaške klanice u srpskim krajevima u NDH. Tokom istraživanja, koje je Davidov započeo 1955. godine, pre nego što će se zaposliti u Matici srpskoj u Novom Sadu, došao je do zapanjujućih podataka da su srpske svetinje rušene sistematski preko Ureda za rušenje pravoslavnih svetinja čije se sedište nalazilo u Zagrebu u Praškoj ulici broj 2. Uredom je, svedoče priloženi dokumenti, rukovodio potpukovnik, lekar Ante Dujmović.

– Prema ustaškoj dokumentaciji nestale su srpske crkve u Iloku, Osijeku, Erdutu, Tenji, Čepinu, Trnjanima, Klokočeviku, Kobašu, Zlatniku, Novoj Gradiški, Slavonskoj Požegi… – zabeležio je i dokumentovao Davidov.

Zgrada u Praškoj ulici odakle se rukovodilo rušenje crkava SPC

Biskup đakovačko-srijemski Antun Akšamović Državnom uredbom prisvojio je srpske crkve u 25 sela Slavonije. Prema dokumentima, Akšamović se žalio da u Vukovaru i okolini nema katoličkih bogomolja (nema katolika), pa je „pastvu“ stvarao pokrštavanjem. O tome se hvalio u svojim novinama. Šokantno je da je ovaj biskup posle rata oglašen ratnim zločincem, a pre svoje smrti 1959. odlikovao ga je Josip Broz Tito Ordenom za širenje bratstva i jedinstva.

BEZ IZLOŽBE

DO poslednjih dana života akademik Davidov se, govori nam Žarko Čigoja (na slici) nadao da će u SANU biti napravljena izložba njegovih dokumenata i dokaza o sudbini Srba u Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu. Umesto postavke, pojavio se Katalog dosad neviđenih slika, faksimila i svedočanstava o totalnom genocidu nad Srbima.

Dinko Davidov

DA SE NE PONOVI

– KNJIGA „Totalni genocid“ potrebna je ovom narodu, da mu se nesreće ne ponove – kaže Čigoja. – Danas ponovo zabranjuju ćirilicu, zakonom otimaju crkve… Da nam se ne ponovi.

POKRŠATAVANJE U ZAKONU

POGLAVLJE o prevođenju Srba u katoličanstvo nije manje zastrašujuće. Urađeno je ima „Rasnim zakonom“ izglasanim 1942, prema kome „u NDH nisu svi ljudi isti već se formira novo Zakonodavstvo prema principu vođstva“.

Izvor: Večernje Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *