Kako je to biti ilegalac u studentskom domu

Društvo

Studentski domovi pružaju veoma povoljan smeštaj za studente. Oni studenti koji neostvare uslove za dobijanje sobe u domu dovijaju se na razne načine da ipak uđu u dom, samim tim nazivaju se ilegalci.

Na raznim internet stranicama, facebook grupama, mogu se naći oglasi putem kojih se prodaju ili potražuju mesta u studentskim domovima. Na različitim forumima mogu se naći bezbroj diskusija u kojima se student u nevolji raspituju o ilegalnom stanovanju u domu, kao i onih koji ih savetuju kako doći do toga.

Cena mesta u domu varira u zavisnosti od doma i kategorije sobe, a suma koja se mora izdvojiti  kreće se od 150 do 400 eura. Najbolji način za ilegalno stanovanje jeste da nađete neku drugaricu, sestru, druga koji bi umesto vas konkurisali i poklonili vam svoju karticu, samim tim i mesto. Naravno, kako god ušli, platili ili ne, nijedan način nije siguran. Studenti koji ilegalno stanuju u domovima su neretko u strahu, jer svaki ulazak i izlazak  iz doma predstavlja potencijalni rizik po njih. Susret sa portirima im predstavlja pravu noćnu moru. Međutim studenti tvrde da su kontrole u domovima veoma retke, tako da šanse da vas uhvate nisu velike. Takođe, zaposleni tvrde da do propusta može doći jedino ako vlasnik kartice i ilegalni korisnik zapravo liče.

Motivi za ilegalno stanovanje u domovima su uglavnom isti. Većina studenata se odlučuje na ovaj korak zbog nedostatka novca za plaćanje privatnog smeštaja. Studenti koji imaju lošu materijalnu situaciju, a pritom ne steknu pravo da se finansiraju iz državnog budzeta, ostajući bez budzetskog mesta u domu, prinuđeni su da rade, jer ne samo što su im visoke školarine, već moraju da misle i o pronalasku privatnog smeštaja. Mesečna cena boravka u domu se kreće oko 2000 dinara, što je mora se priznati za svačiji dzep, iz tog razloga student hrle da na bilo koji način dođu do sobe u domu.  Postoje studenti koji se ne odlučuju na ilegalan život u domu  zbog materijalnog statusa, već zbog mogućstva boljeg smeštaja, kao što su jednokrevetne sobe, čije cene su najveće.

Autor: Katarina Lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *