Slovenci su Srbe zverski ubijali 1991. Iako su Srbi, Slovenci pomagali za vreme Drugog svetskog rata

Politika

VARVARIZAM prema dečacima tek stasalim za vojsku je teško objašnjiv utoliko pre što je Srbija pružila utočište desetinama hiljada prognanih Slovenaca za vreme Drugog svetskog rata.

Veći deo javnog mnjenja u Srbiji bio je sit narcisoidnog ponašanja slovenačkih političara, stalnih optužbi na račun „srpskog hegemonizma“, konstantnih „ideološko-političkih inovacija“, koje je ultimativno nametala Slovenija, a koje je teško plaćala Srbija. Najavom secesije od strane LJubljane velik deo u Srbiji prihvatio je to kao olakšanje. Drugi su to pravdali principijelnim razlozima; ako je to volja slovenačkog naroda, treba je poštovati. Srbija je gajila neka čudna sentimentalna osećanja prema Sloveniji. Pružila je utočište desetinama hiljada prognanih Slovenaca za vreme Drugog svetskog rata, iako je i sama bila u izuzetno teškoj situaciji.

Slovenački regruti koji su služili vojni rok u Srbiji bili su ispraćeni prijateljski, sa hranom za put, kada je njihova vlada donela odluku da ih povuče. Obrnuto su postupili Slovenci sa srpskim regrutima koji su tamo služili vojni rok. Veliki broj poubijan je metodom metka u potiljak, na svojim stražarskim mestima, što je u Srbiji i među celim srpskim narodom izazvalo kolektivan šok. Srbija je žrtvovala svoje tradicionalno prijateljstvo sa Italijom iz vremena „Rizorđimenta“, nacionalnog pokreta za ujedinjenje, za račun Slovenije. (Stotine Italijana, Graibaldinca, učestvovalo je u srpsko-turskom, balkanskim i Velikom ratu na srpskoj strani). A srpski vojnici ginuli su za slovenačke nacionalne interese i prisjedinjavanje delova Italije Sloveniji.

BAZIČNA PREMISA teorije o građanskim ratovima jeste sledeća: „što je u društvu viši stepen društvenog i materijalnog ostvarenja, to je manji stepen nasilja“. Varvarizam paravojnih snaga i Teritorijalne odbrane Slovenije prema regrutima iz Srbije, zahtevi rukovodstva Slovenije da se bombarduje Beograd, nuđenje NATO-u svojih snaga za borbu protiv JNA, sve to govori suprotno. Slovenački ministar odbrane Janez Janša pozvao je NATO da bombarduje pomorskim i vazdušnim snagama Jutoslovensku armiju. „Slovenija je spremna da učestvuje u oružanim akcijama protiv Srbije“ istakao je slovenački političar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *