Šta ljudima smeta ako žene idu u teretanu?

Društvo

Večita je debata da li je teretana samo za muškarce ili je i za žene. Muškarci idu u teretanu da bi povećali mišićnu masu, da bi izgledali veći, sa velikim rukama i širokim leđima. To je upravo razlog zašto žene teretanu izbegavaju, svaka će pomisliti da će vežbanjem u teretani dobiti takav efekat i izgubiti ženstvenost. Jako pogrešno. Muškarci dižu velike težine da bi izgledali tako, dok bi žene trebale da imaju umerenu kilažu, sa više kardio i pilates vežbanja. To ima i veze sa hormonalnom slikom žena koja ima nezavidnu poziciju kada je veliki rast mišića u pitanju. Ne postoje vežbe samo za žene ili samo za muškarce, kao što ne postoje poslovi koje mogu raditi samo muškarci, a žene ne. Ključ je u umerenosti. Naravno da je bitan izbor vežbi, kao i trening i ishrana koji su bazirani na ženskom telu. Svakako da je ženama potrebno mnogo manje kalorija dnevno, čak i kada vežbaju. Često žene izbegavaju čučanj sa opterećenjem i uglavnom izvode modifikovanu vežbu, sa dosta varijacija i više ponavljanja manjom kilažom. Žensko telo, genetski, ima tendenciju da skuplja masne naslage pretežno u donjem delu stomaka i na području bokova. Ali kakva je podela žena u teretani? Podelila bih ih u nekoliko kategorija.

Prva bi bila, ona osnovna, gde punačka žena, koja je nezadovoljna svojim telom i izgledom uopšte, dolazi u teretanu u donjem delu trenerka ispod kolena, širokoj beloj majica, da prekrije telo i vežba sa personalnim trenerom, znojeći se nenormalno, da promeni svoj način života. Trudi se mnogo više od drugih devojaka.

Druga, instagram devojka, koja prirodno izgleda jako dobro, plaća članarinu teretane samo da bi ljudi, koji je prate, stekli utisak kako ona vodi zdrav život, vežba i ima umerenu ishranu. Uvek je obučena perfektno, top i sportske helanke, koje su joj, naravno preuske. Sređena, našminkana i bez trunke znoja jer došla tu samo da se slika. Da bi iskoristila teretanu, kada je već u njoj, hoda na traci 2 sata. Ne voli da vežba i jedva čeka da ode kući i sređuje sve slike koje je napravila u teretani.

Treća bi bila ona starija gospođa koja, za svoje godine, ima perfektno telo, vitka je i čvrsta. Vežba ceo život, vodi zdrav način života, rodila je ćerku u 15. godini i sada je baka.

Četvrta je bodibilderka, velika i snažna žena koja iz benča diže isto, ako ne i više od muškaraca u teretani. Leđa su joj šira od većine muškaraca oko nje, obično nosi bokserske pletenice.

Peta je važna poslovna žena, koja ima jako gust dnevni raspored, radi u centru grada u kancelariji i iz nje dolazi pravo u teretanu da vežba sa personalnim trenerom, jer ceo dan na poslu sedi, pa mora imati neki oblik fizičke aktivnosti. Trening joj traje od 30 do 40 minuta jer je ona super mama, koja posle teretane mora ići po decu u vrtić ili školu.

Šesta je fitnes ili joga žena, koja ceo trening provede na strunjači radeći razne, često jako teške vežbe Izgleda sitno, ali je veoma snažna.

I naravno, poslednja podela je na personalne trenere, žene, koje imaju tako čvrstu butinu da bi mogle kamen o nju da polome. Imaju tela koja su san svake žene i sve izgledaju prelepo.

Žene rade vežbe za snagu i zatezanje, kao i vežbe za mršavljenje. Pregled fizičke aktivnosti je obavezan u teretani i na osnovu njega će vam personalni treneri napraviti program vežbi za rezultate koje želite da postignete. Svaka žena je različita i svaka ima neki drugi cilj koji želi da postigne. Trebale bi da imaju kružni nedeljni trening, da njihovo vežbanje ne bude jednolično, jedan dan se mogu raditi noge, drugi dan gornji deo, treći dan stomak i gluteus, a četvrti dan hiit trening.

Šta je ono što je zajedničko svim ženama iz teretane? Pa baš to gde se nalaze, u teretani. Na mestu koje je oličenje testosterona i muževnosti, na mestu gde svaki muškarac želi da bude veći od drugog muškarca. Na tom mestu žene znaju da će biti stalno gledane, pogotovo instagram devojke. Znaju da će biti tema neke skupine muškaraca koja trenira zajedno. Ali ženama koje iskreno žele da promene način života i da se hrane i žive zdravije, to neće biti važno jer znaju da će na tom mestu to najbolje postići jer će oko njih biti treneri koji neće dozvoliti da se povrede. Njima je u teretani mesto isto kao i muškarcima, a možda i više jer žena da bi bila zdrava, mora voditi takav život. U današnje vreme dosta njih ima problem sa kičmom, sa štitnom žlezdom, sa insulinskom rezistencijom i sa policističnim jajnicima, a sve se može ispraviti pravilnim treningom i ishranom. Zdrav način života se uči, niko sa njim nije rođen i svakako se na njega može prilagoditi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *