Uspon i pad Slobodana Miloševića na Vidovdan

Politika

Bivši predsednik SRJ je 27. maja 1999. optužen za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i pravila rata i genocid tokom ratova u Hrvatskoj 1991-92. i BiH 1992-95. i na Kosovu 1999, ali nikada nije dočeka presudu

Na Vidovdan 2001. godine, nekadašnji predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević izručen je Haškom tribunalu i to istim onim helikopterom kojim je doleteo na Gazimestan kada je 28. juna 1989. godine držao govor pred velikim brojem ljudi.

Po mnogo čemu neobičan predsednik, čiju su vladavinu pratile mnoge kontraverze, Milošević je bio i prvi šef jedne države koji je izveden pred međunarodni sud za ratne zločine.

Uhapšen je u vili na Dedinju, 1. aprila 2001. godine, posle višednevnog odbijanja da se odazove sudskom pozivu zbog zloupotrebe službenog položaja. Imao je garancije da neće biti predat nekom stranom sudu, ali to se upravo dogodilo i on je bio svestan da će se to desiti.

Optužen je 27. maja 1999. za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i pravila rata i genocid tokom ratova u Hrvatskoj 1991-92. i BiH 1992-95. i na Kosovu 1999. godine.

Bivši predsednik našao se 28. juna 2001. u kombiju praćenom samo jednim mercedesom.

Oko 19 časova, stigli su na Banjicu, gde su ga čekala tri helikoptera, ali i Kevin Kurtis, istražitelj Međunarodnog tribunala. Bio je tu i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović.

Kurtis je izašao da sačeka Miloševića. Haški optuženik je izašao i sa podsmehom rekao: „Svaka vam čast. Možete da platite ove ljude“, pokazujući na zatvorske čuvare. Upravo će tu, dok je zalazilo sunce, Kurtis pročitati Miloševiću njegova prava i optužnicu.

On je, navodno, nekoliko puta prekidao prevodioca, postavljao mu pitanja i tražio cigaretu, a na konstataciju da pušenje nije dozvoljeno u helikopteru, navodno je odgovorio „Ja sam ionako vlasnik ove letilice“.

Njegovo sletanje na aerodrom u Ajndhovenu nije ovekovečeno snimkom, jer je fotograf koji se tu nalazio na aerodromu navodno zaboravio da stavi film u aparat.

Izvor: Telegraf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *