Odlukom Višeg suda u Beogradu, pukovnik JVuo Dragutin Keserović rehabilotovan je. On je na montiranom komunističkom procesu streljan 17.08.1945. godine.

Društvo

Ovom presudom se utvrđuje ništavnost presude Višeg vojnog suda Jugoslovenske armije od 09.08.1945.g od trenutka njenog donošenja i da su ništavne njene pravne posledice.

Dragutin Keserović je bio pukovnik u vojsci Kraljevine Jugoslavije, te komandant Rasinskog korpusa tokom Drugog svetskog rata. Za vreme ustanka u Srbiji 1941. godine komandovao je četničkim napadom na Nemce u Kruševcu. Sredinom 1942. proglašen je za vojvodu kopaoničkog. Nemci tokom oktobra 1942. sprovode operaciju Kopaonik sa ciljem uništenja četničkih snaga majora Keserovića u selu Kriva Reka. Dragutin Keserović je odlikovan ordenom „Miloša Obilića“, ordenom „Albanske spomenice“, dok ga je u Drugom svetskom ratu kralj Petar, na predlog Vrhovne Komande, odlikovao ordenom „Karađorđeve zvezde sa mačevima I reda“.

Svi relevantni istoričari slažu se u tome da su vojnici JVuO pod njegovom komandom izvršili odlučujući napad na Nemce i da su, zajedno sa saveznicima, najzaslužniji za oslobađanje Kruševca.

Izvor: Večernje Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *