Nastavak kultne serije „Složna braća“

Kultura

„Složna braća“, kultna serija čije se replike i danas mogu čuti, dobija svoj nastavak. Snimanje je počelo 15. maja u studiju u Šimanovcima, a nove epizode će biti na malim ekranima ove jeseni. Nastavak će se zvati „Složna braća-The Nekst Đeneration“. Originalna TV serija je gledaoce širom regiona zabavljala davne 1996. godine. Snimanje je počelo krajem rata u Bosni i Hercegovini, a original nije bio popularna samo u Srbiji, već i u Hrvatskoj i Sloveniji, sadržala je sedam epizoda. Scenario oba puta potpisuje legendarni Nele Karajlić, a sada mu se pridružuje i Srđan Janković, dok je režija dodeljena Miloradu Milinkoviću, koji je publici najpoznatiji kao Tragač u kvizu „Potera“ koji se prikazuje na RTS-u.

Glumačka postava će biti raznovrsna, a kastinzi su se održali na dve lokacije, u Beogradu i u Banjaluci. Glumačku ekipu će činiti Nataša Ninković, Rale Milenković, Andrija Kuzmanović, Nenad Okanović, Nikola Pejaković, Ljubiša Savanović, Marko Gvero, Mima Karadžić i, naravno, dr. Nele Karajlić. Snimanje će pored stadija u Šimanovcu biti i u Lipovačkoj šumi i na drugim lokacijama u okolini Beograda.

Prema rečima reditelja Milorada Milinkovića, „kulise“ su vremenom bitno izmenjene u odnosu na 1995. godinu, ovu verziju će odlikovati mirnodopski uslovi. I dalje će svi pokušavati svakoga da prevare, ali će na kraju uspeti da prevare samo sebe. Nova verzija se razlikuje od stare i po formi, dvanaest epizoda, koliko će sadržati, samostalne su i dramaturški će biti zaokružena celina. Nova sezona će imati kako nove likove, tako i novu dramaturgiju i priču, koju će karakterizovati prostor čuvene kafane. Međusobni odnosi pripadnika „različitih naroda i narodnosti“ bivše Jugoslavije, koji čine osnovu priče, i dalje su isprepleteni i sukobljeni različitim interesima. „Mali Kemica je sada odrastao, Fiki je pokojni. Njegov brat Mute takođe, Sada imamo jednu novu generaciju. Sve je novo, osim toga da na istom mjestu žive Srbi, Hrvati i Bošnjaci. To je staro“, rekao je Karajlić o nastavku serije. A Milica Milovanovic, direktorka serije je rekla: „Dosta su slične priče, međutim, u prošloj sezoni je Fiko bio taj koji je držao kafanu, a samo preko telefona smo mogli da čujemo za njegovog sina Kemicu, koji je imao zadatak da prisluškuje. U ovoj verziji mi ćemo gledati u stvari Kemicu kao vlasnika kafane i cijelu jednu novu generaciju koja se poslije izrodila, ne mogu reći na istoj lokaciji, ali svakako vrlo sličnoj, sa istim nazivom kafane „Složna braća“.

Da se podsetimo, serija se bavila odnosom Hrvata, Srba i Bošnjaka na jednom prostoru, koji je bio na tromeđi ove tri države pod kontrolom Ujedinjenih Nacija i na kom se nalazila kafana „Složna braća“. U toj kafani, predstavnici sva tri naroda sklapaju razne dogovore i prave razne poslovne malverzacije. Navodno, u kafanu je trebao da stigne paket od izuzetne važnosti koji bi promenio odnos snaga na Balkanu, Niko ne zna sadržaj paketa, a šifra je bila „deset upola, s lukom“.

Autor: Marija Kostić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *