DA LI ZNATE KO JE BILA PRVA ŽRTVA U SRBIJI U PRVOM SVETSKOM RATU?

Društvo

“U toj znamenitoj noći kao prva žrtva pao je mladi dobrovoljac Dušan Đonović…”
Istorijski podaci kazuju jednu neverovatno priču iz Prvog svetskog rata. Malo je poznata činjenica ko su zaista bile prve žrtve Prvog svetskog rata.

Kada je Austrougarska objavila rat Srbiji 28. jula 1914. godine odmah je otpočeo i napad na Beograd. Reke Sava i Dunav tada su bile granice dok je Beograd bio karaula. Kako bi onemogućili austrijsku vojsku da prodru u Beograd Srbi su srušili stari železnički most.

Tada su pale i prve žrtve. Sa mađarske strane prva žrtva bio je Ištvan Balohi, koji je svoj život okončao na vodi, dok je sa srpske strane prva žrtva bio šesnaestogodišnji Dušan Đonović, četnik u četi Jovana Babunskog.

 

Posebno je zanimljiva i čitulja koja je ostala kao svojevrsni spomenik na ovog mladog i hrabrog junaka, a koja je objavljena u Politici 22. jula 1914. godine po starom, odnosno 4. avgusta po novom kalendaru.

– Dušan Đonović. Prva žrtva u našem velikom ratu. Večeras, oko ponoći, navršiće se osam dana kako su prvi austrijski meci nadrli na našu zemlju i od kako je počeo veliki rat za slobodu i nezavisnost Srpskog Naroda. U toj znamenitoj noći kao prva žrtva pao je mladi dobrovoljac Dušan Đonović, činovnik Železničke direkcije i četnik u četi vojvode Jovana Babunskog. Dušan Đonović, primorac po rođenju, brat Jovana Đonovića, koji se istakao u crnogorskom omladinskom pokretu – rečeno je u čitulji.

Iz čitulje se može saznati još detalja o mladiću.
– Čim je Austrija nagovestila rat Dušan Đonović je prihvatio pušku i stupio u dobrovoljce. Pao je pogođen austrijskim metkom na obali Save, braneći slobodu Beograda, onako isto slatko kao da su ga izrešetali kuršumi pod Lovćenom. Bog da prosti njegovu Junačku dušu – pisalo je u čitulji u Politici.

Izvor: Srbija Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *