GDE I ŠTA JEDU STUDENTI VEGANI?

Društvo

Biti student, a pritom vegan u Beogradu, nije jednostavno. U Srbiji je retkost čuti da neko poštuje određene verske postove, ijako se većina vode kao pravoslavci, a da ni ne pominjem da neko tristašezdesetpet dana u godini ne jede ništa što bi podrazumevalo proizvode životinjskog porekla. Pa tako jedan student koji je na veganskom režimu ishrane ima veoma oskudne izbore hrane.

Studentske menze

U studentskim menzama, postoje određena jela koja mogu konzumirati vegani. Ono što je problem jeste to da se  ta  jela uglavnom služe u kombinaciji sa nekim mesnim proizvodima. Tako na primer rižoto sa pečurkama se neretko dobija u kombinaciji sa junetinom, ono što je dobro možete zamoliti radnicu da vam samo servira rižoto, a kako bi ste dobili ono što tražite budite što ljubazniji, jer radnice u menzama neretko znaju da budu mrzovoljne. Još neka jela koja možete pojesti u menzi su krompirići, prebranac, po neko varivo, često su tu kopus ili vitamisnka salata, a ponekad možete ugrabiti i koju jabuku ili pomorandzu. Činjenica je da u studentskim menzama nema puno alternativa za vegane, ali ono što je bitno nećete ostati gladni, a i istina je da nigde nećete jeftinije jesti.

Pekare i fast fudovi

Naravno da pekare i fast fudovi nisu najbolji i najzdraviji izbor, ali i oni nude po nešto vegansko. U pekarama su to uglavnom pite sa spanaćem, pečurkama ili krompirom, ali mora se biti na oprezu, jer u pojedinim pekarama takve pite se pripremaju na masti životinjskog poreka,  zato je najbolje pitati. Što se tiče fast fudova u Burrito Marde se može naći veganski burito po pristupačnoj ceni za jednog studenta. Po negde u gradu postoje brze hrane koje nude falafel, ali zaista retko gde. Dok u onim uobičajenim, redovnim fast fudoovima uglavnom i jedino se može pojesti pomfrit.

Super Marketi i prodavnice zdrave hrane

U marketima poput Maxi, Shop&Go ili Aroma mogu se naći jela pripremljena bez proizvoda životinjskog porekla. Uglavnom su to kuvana jela, poput prebranca, graška, posne sarme itd. Takođe u ponudi su neretko rižoto, kao i grilovane pečurke ili povrće, a tu je i krompir i razne salate. Još jedan od  izbira za studente vegane su zdrave hrane, a u njima se mogu naći i veganski sendviči, kao i  razne namirnice koje su pogodne za užinu kao što su kikiriki, pečena leblebija i razni orašasti plodovi.

Oni studenti koji se ne zadovoljavaju ovim pomenutim izborima, uglavnom sami pripremaju hranu i nose svoje obroke sa sobom, to je najbolji i najzdraviji način. Dok oni koji se nalaze u studentskim sobama nažalost skoro pa i nisu u mogućnosti da sami pripremaju hranu. Nadam se da će u budućnosti u studentskim menzama postojati više izbora za studente na vegansko režimu ishrane jer kada bi se trenutno oslanjali samo na menzu njihom izbor bi bio po prilično jednoličan.

Autor: Katarina Lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *