Najpoznatija srpska reč- promaja

Društvo

Sigurno ste mnogo puta doživeli da vam neko kaže, naravno ako živite u Srbiji ili negde na Balkanu : “Zatvori taj prozor ubi promaja!!” ili “Zatvaraj vrata ukočiću se” i još mnogo sličnih fraza.  Može se reći da nam je u genima da se plašimo promaje, a samo retki i mladi je se ne plaše. Promaja stalno vreba. Ako si tek oprao kosu ne otvaraj ni slučajno prozor, jer pobogu dobićeš upalu mozga. Izašao si na vetar znojav? Jao pa ti ni ne znaš da si potpisao smrtnu presudu. I sve bi to bilo u redu, da se ceo svet vodi time, a ne samo mi. Ljudi koji dođu sa strane su krajnje zgranuti našim strahom od navodne promaje. Definicija promaje je strujanje vazduha ili povetarac koji nastaje zbog otvorenih prozora na suprotnim stranama prostorije. Oni na to gledaju kao na strah od vetra, provetravanja. Kao što su Francuzi u vreme Luja XIV smatrali da je kupanje i uopšte izlaganje vodi štetno, tako i mi po njima imamo ovaj iracionalni, praznoverni strah. Dok je nama sasvim normalno da se neko boji promaje. Još je i Vuk Stefanović Karadzić pominjao promaju u svom rečniku iz 1818. godine, samim tim reč promaja ima dugu upotrebu i mnoge generacije na našim prostorima su zazirale od nje i verovatno će i dalje. U Hrvatskoj se za promaju kaže propuh i oni je se isto plaše kao i mi. Dok reč koja bi imala najpribližnije značenje promaji u Engleskom jeziku jeste draft, jedina reazlika je što ta reč nema negativnu konotaciju. Rusi promaju nazvaju „skvoznjak“, dok Nemci  „durchzug“  i među ovim narodima takođe postoji strah od promaje.

Medicina negira postojanje promaje. Doktori tvrde da promaja ne postoji i da je što češće provetravanje i strujanje vazduha blagotvorno. Češćim provetravanjem se u prostoriji čisti vazduh od prašine, bakterija i raznih mikroorganizama.

Veruje se da se od promaje mogu javiti različite nuspojave. Od ukočenosti, upale sinusa pa čak do smrti.

 

Samim tim zaključuje se da promaja ne može da izazove  oboljenja, jer da bi se pojavila prehlada potrebno je da postoji virus, promaja bi mogla da podstakne,  ali ne može da izazove, jer to rade bakterije i virusi.

Na našim prostorima postoji i izraz “Promaja u glavi”­. Ovaj izraz se uglavnom odnosi na nečiju zamišljenost, zapravo osobu koja ništa ne radi i samo sanjari. Ovaj izraz opet govori o duboko negativnoj konotaciji reči promaja.

Autor: Katarina Lazić

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *