Garfild: obeležavanje prvog broja stripa

Društvo

Garfield (Garfild), klasični strip koji profiliše mačku zavisnu od lazanja i njegove lenje podvige sa nepažljivim psom i štreberskim vlasnikom, 19. juna napunio je  43 godine. Tokom godina, svetski poznata debela mačka bavila se mnogim ozbiljnim problemima poput: kada se leškaranje završava (nikad) i šta raditi s ponedeljkom, jer je tako jadan dan.

IDEJA KOJA I DANAS ŽIVI

Džim Dejvis, koji je tvorac stripa, imao je crtani film o komarcu pre Garfilda pod nazivom „Gnorm Gnat“, ali nakon pet godina komarac je otišao da bi napravio mesta za nešto drugo. Dejvis je proučavao stranice stripova i shvatio šta nedostaje – mačka. Bilo je dosta traka o psima i vlasnicima pasa, ali ni o mačkama. Iz ove spoznaje rođen je Garfild. Garfild ismeva vlasnike kućnih ljubimaca i njihov odnos sa životinjama, često prikazujući samog ljubimca kao pravog gospodara domaćinstva. Strip se bavi i čestim ljudskim pitanjima i problemima, kao što su dijete, dosada, poslovi i ponedeljak.

Garfild je značajno porastao u popularnosti od svog debija 19. juna 1978. godine i sada je objavljen u više od 2.500 novina. Trenutno drži Ginisov rekord kao najviše prodat strip. Objavljeno je ukupno 45 knjiga Garfild – poslednja i najnovija je izašla 2008 godine. Sa naslovom „Garfield: Large and in Charge“ prati dugačak niz uspešnih publikacija. Prva knjiga „Garfield at Large“ izašla je 1980. godine i brzo se našla na prvom mestu liste Njujork Tajmsovih bestselera. Popularni strip takođe je eksperimentisao sa mnogo različitih medija, od nekoliko igranih filmova do onlajn igara u kojima je lenja i debela mačka glavni junak. Tokom 43 godina života crtanog filma, Garfild  je adaptiran za televizijsku seriju, odštampan na košuljama, pa čak i napravljen u ogromnom balonu u Americi za Dan zahvalnosti.

Dejvisova kompanija, Pavs, Inc., u blizini Alabame, moć je kreativnog talenta koji radi na Garfild projektima. Dejvis i njegovi saradnici i dalje nadgledaju stvaranje i produkciju stripa. Od svojih početaka, Garfild je sada postalo ime domaćinstva, koje svakodnevno čita preko 250 miliona ljudi. Takođe, zaslužio je mnoge prestižne nagrade, uključujući Najbolju humorističku traku 1982. i 1986. godine od strane Nacionalnog društva karikaturista, a 1990. godine Dejvis je dobio nagradu Elzie Segar, u čast čuvenog tvorca „Popaja“. Dejvis je takođe osvojio Rubenovu nagradu za sveukupnu izvrsnost u crtanju 1990. godine.

 

Sada, Dejvis živi u Albami sa svojom suprugom Džil, koja je viša potpredsednica Licensing-a u kompaniji Pavs, Inc. Njegovi najnoviji projekti uključuju osnivanje fondacije Profesor Garfild za podršku pismenosti dece. Veb lokacija za projekat sadrži zanimljiv obrazovni materijal za pomoć deci u čitanju.

Autor: Isidora Simić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *