Danas su Trojice,evo šta treba da radite i čega da se pazite kako bi bili srećni

Društvo

Duhovi ili Trojice su pokretni praznik koji se uvek računa u odnosu na Uskrs i pada 50 dana posle njega. Posvećen je silasku Svetog Duha na apostole i reč je o danu za koji su od davnina vezani mnogi običaji i verovanja.

Trojice spadaju u velike praznike u Srbiji, a naročito u Šumadiji gde mnogo domova ovaj praznik slavi kao krsnu slavu. Jednom kada gosti dođu, veruje se, treba ih poslužiti svežim povrćem i voćem, pivom i medovinom.

Narod na ovaj dan tradicionalno posećuje istoimene manastire, a veruje se da će danas oprost grehova dobiti svako ko to iskreno zatraži. Po povratku kući, dobro je iz manastira poneti osveštanu vodicu jer će, smatra se, ona obezbediti mir i harmoniju u svakom domu.

U pojedinim krajevima Srbije, naročito u istočnim delovima, i do danas se održao običaj svečanih povorki najlepših devojaka u selu koje simbolizuju rusalke – vodene vile koje po brzacima mame ljude i utapaju ih.

Da bi se neko zaštitio od njihovih čini, veruje se, na Trojice u džepu treba da nosi beli luk ili malo pelina. Deci se na današnji dan brani kupanje, a izbegava se i prelaženje mosta.

Iz istog razloga, u nekim krajevima na današnji dan ritualno kite drveće darovima – cvećem, šarenim peškirima, ali i flašicama parfema i ruževima za usne, kako bi se rusalke “umilostivile”.

Trojice važe za dan kada je pogodno vračati i izvoditi magiju. Reč je o običajima koji očigledno potiču iz prethiršćanskih vremena.

Dobro je zapamtiti san koji se večeras sanja. Stari veruju da neko vičan tumačenju, iz njega može da predskaže dešavanja tokom cele godine.

Izvor: Istorijski zabavnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *