Porodica Papakostopulos sa Topličinog venca br. 9

Društvo

Savremena pedijatrija u Evropi razvila se u u XIX veku kada se i razdvojila kao samostalna grana medicine. U srpskoj sredini, početak pedijatrijske prakse nalazi se u radu doktora Platona Papakostopulosa početkom XX veka i njegovim lečenjem šarlaha, difterije i drugih zaraznih bolesti tog vremena.

DOLAZAK PEDIJATRIJE U SRBIJU

Doktor Platon Papakostopulos rođen je u Beogradu 1864. godine. Njegovi roditelji, otac Panajot i majka Jefimija, bili su Grci. Pored Platona, imali su još četvoro dece. Platonovo interesovanje za medicinu poteklo je od oca, uglednog lekara i jednog od osnivača Srpskog lekarskog društva. On je iz Grčke došao u Novi Sad 1835. godine zaposlivši se kao učitelj u grčkoj osnovnoj školi. Nakon nekoliko godina, stekao je i diplomu iz medicine kada je i postao doktor. Po zavšetku studiranja došao je u Beograd i započeo lekarsku praksu. Pored medicine, doktor Panajot je prvi preveo Ilijadu i Odiseju sa grčkog na srpski jezik. U Beogradu je sagradio kuću na Varoš kapiju u kojoj se rodio njegov prvi sin Platon. Platon je u blizini porodične kuće, u ulici Topličinog venca broj 9, podigao sopstvenu kuću koja važi za lepoticu starog Beograda i predstavlja impozantnu gradsku vilu sa početka XX veka.

Platon je provodio detinjstvo na Varoš kapiji gde je završio osnovnu školu Kralj Petar I, a potom i I Beogradsku gimnaziju. Dok je studirao prvo prava, umrli su mu otac i brat Perikle. Tada je rešio da napusti fakultet i te odlazi u Beč i Grac da studira medicinu koju u to vreme nije svako mogao sebi da priušti. Diplomu je stekao 1892. godine koja se i dan danas čuva u muzeju Srpskog lekarskog društva.  Ubrzo je postao lekar Srpskog posavskog okruga sa sedištem u Obrenovcu. To je bio period kada je vladala teška zdravstvena situacija i kada je Srbija bila u deficitu sa bolnicama i lekarskim osobljem. Vrlo marljivim radom i veštinama stekao je poverenje, pa je otišao na dodatno usavršavanje u Beč. Tu je objavljivao svoje radove i zapažanja u stručnim publikacijama koje su se bavile bolestima dece i omladine. U Beograd se vratio kao šef  Dečijeg odeljenja I varoške bolnice, a zatim je stekao i status okružnog fizikusa.

Doktor Platon je prvi doneo vakcinu protiv šarlaha u Beograd. 1904. godine izlagao je rad pod nazivom Lečenje šarlaha Mozerovim serumom. Kada su bila deca u pitanju, radio i je i u svojoj privatnoj ordinaciji koja se nalazila na kućnoj adresi porodice Papakostopulos. Doktor Platon se oženio Emilijom Gađanski, ćerkom advokata Ljubomira Gađanskog, koji je bio unuk doktora Jovana Stejića. Jovan Stejić je bio jedan od prvih lekara u Kneževini Srbije. Platon i Emilija imali su troje dece: Miloša, Ljubicu i Jelisavetu. Sin Miloš je umro os šarlaha, jer je Platon ostao bez seruma za terapiju.

Platon je učestvovao u Balkanskim ratovima i I svetskog ratu. Imao je čin saniteteskog majora, a tokon 1913. godine bio je u Solunu sa zadatkom da prihvata ranjenike i bolesnike Moravske divizije transportovane iz Albanije preko Grčke. Umro je od pegavog tifusa 1915. godine. Porodična grobnica porodice Papakostopulosa izgrađena je u neoklasičnom stilu i nalazi se na Novom groblju u Beogradu.

Emilijinom smrću 110 godina duga knjiga beogradskih Papakostopulosa je zatvorena. Podaci o sudbini eventualnih potomaka nisu poznati.

Autor: Isidora Simić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *