Grb Beograda, šta ga sve čini i kakvu simboliku ima

Društvo

Grb Beograda kako danas imamo je sazdan od simbola veoma značajnih za istoriju tog grada, kao i same države Srbije. Da bi došlo do ovog grba kakav je danas bile su potrebne da prođu godine. Posebna misterije je broda na grbu, zbog čega se on tu nalazi i šta označava.  Pre nego što dođemo do brodova, objasnićemo vam svaki segment ,  kao i istoriju nastanka.

Konkursu je otvoren 1931.godine.  Dobijeno je 56 skica, 20 je ušlo u uži izbor.  Pobedio je mladi slikar iz Beograda Đorđe Andrejević Kun. Sačinjen je odbor umetnika, heraldičara, državnih savetnika, gde su razmenili predloge o elementiman koji  bi trebalo da ima grb Beograda. Odlučili su da mora imati oblik štita, da bude oslikan nacionalnim bojama (crvenom, plavom, belom), da glavni elementi budu reka, brod, bele zidine sa kulom i kapijom. Ovaj grb imamo i danas, sa malim izmena koje su načinjene 1991. Brod umesto tri reda sada ima dva.

Plava boja štita simbolizuje vedro nebo i bolju budućnost, bele zidine su zidine iz Kalemegdana, širom otvorena vrata je sloboda grada, reka obojena u crveno je odavanje pošte stradanju nekoliko puta rušenog grada. Broj sa punim jedrima je rimska lađa koja se zove Trirerem koja označava davni nastanak Singidunuma. Zanimljivo je da ima tri oblika, postoji kao osnovni,srednji i veliki grb.

 

Autor:Aleksandra Lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *