Da li možete da prepoznate vojvodu Mišića i vojvodu Stepu iz školskih klupa

Društvo

Na fotografiji koja je nastala negde između 1874 i 1880. godine je XI klasa Artiljerijske škole Vojne akademije. Na njoj, u grupi mladih i odvažnih pitomaca, možete videti i dvojicu vojvoda iz vremena kada su se tek učili vojnom „zanatu“ i sanjali slobodnu Srbiju. Da li ih prepoznajete?

Na ovoj retkoj i istorijski značajnoj fotografiji vide se čuvene srpske vojskovođe iz Balkanskih i Prvog svetskog rata – Stepa Stepanović i Živojin Mišić.

U prvom redu odozdo drugi sleva je Stepa Stepanović, a u drugom redu treći zdesna je Živojin Mišić (naslonjen na svog profesora dr Hipokrata-Vladana Đ. Đorđevića)

U PRVOM REDU ODOZDO DRUGI SLEVA JE STEPA STEPANOVIĆ, A U DRUGOM REDU TREĆI ZDESNA JE ŽIVOJIN MIŠIĆ (NASLONJEN NA SVOG PROFESORA DR HIPOKRATA-VLADANA Đ. ĐORĐEVIĆA)

Interesantno je da ni Stepa ni Živojin nisu bili naročito dobi đaci. Ipak, kako su završili 5. razreda Gimnazije, obojica su automatski bili oslobođeni polaganja prijemnog ispita za Artiljerijsku školu koja je upisivala XI klasu.

Primalo se ukupno 29 pitomaca. Stepanović je bio 14. u rangu, a Mišić 21. (posle odustajanja dvojice kandidata 19.)

Stepa Stepanović i Živojin Mišić kao pitomci Artiljerijske škole

STEPA STEPANOVIĆ I ŽIVOJIN MIŠIĆ KAO PITOMCI ARTILJERIJSKE ŠKOLE

Artiljerijska škola je u to vreme imala više tehnički karakter, tako da se je posebna pažnja posvećivala matematičkim predmetima u kojima Stepanović nije bio naročito dobar.

Ipak, posle izbijanja Hercegovačkog ustanka, Artiljerijska škola prilagođava svoj program praktičnoj borbenoj obuci u kojoj su i Stepanović i Mišić bili mnogo bolji.

Juna 1876. godine, posle izbijanja Srpskog-turskog rata, cela XI klasa dobija narednički čin i upućuje se na front. Time je školovanje dvojice slavnih srpskih vojvoda prekinuto, ali je započeo period koji će obojicu odvesti u legendu…

Izvor: Istorijski zabavnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *