Crvene pande, ugrožena vrsta

Uncategorized

Ove ljupke životinje crvenkasto-bakarnog krzna, okrugle glave i zašiljenih ušiju, na prvi pogled podsećaju na lisicu, na mladunče psa ili medveda. Iako njihovo ime ukazuje na vezu sa džinovskom pandom, sa ovim rođacima ne dele puno sličnosti. Crvene pande su ugrožena vrsta sa manje od 10.000 jedinki preostalih na planeti.

Crvena panda je naučnicima zadala dosta muka u procesu klasifikacije. Glava im je sličnog oblika kao kod rakuna, a imaju i specifičan rep sa prstenastim šarama, pa su zbog ovih karakteristika prvo bile svrstane u porodicu rakuna (Procyonidae). Kasnijim istraživanjima je utvrđeno da je njihov DNK sličan medveđem, pa su „premeštene“ u porodicu Ursidae.

Najnovije genetske studije su ipak utvrdile da crvene pande čine potpuno zasebnu porodicu Ailuridae i da nemaju živih bliskih rođaka u okviru porodice. Njihovi najbliži preci i rođaci su živeli pre tri do četiri miliona godina

Ova ugrožena vrsta naseljava šumska područja umerene klime na planinama centralne Kine, severnog Mjanmara, i Nepala. Mogu se videti i u nekim delovima Indije, Butana i na Tibetu.

Crvene pande su sisari sa placentom i njihovi mladunci se rađaju potpuno prekriveni krznom. Period gestacije traje između 114 i 145 dana, a mladi dolaze na svet u proleće i leto. Crvena panda može okotiti najviše četiri mladunca, ali najčešće se rađaju blizanci. Mladunci ostaju uz majku oko godinu dana.


Nažalost, crvene pande su ugrožena vrsta čija populacija rapidno opada i nalaze se na IUCN Crvenoj listi ugroženih vrsta. Prema podacima WWF-a, ostalo ih je manje od 10.000 na svetu. Njihovi prirodni neprijatelji su predatori poput snežnog leoparda, oblačastog leoparda, kuna i šakala.

Glavni uzrok njihovog nepovoljnog položaja u prirodi je ljudski faktor. Degradacija prirode i klimatske promene, izazvane čovekovim delovanjem, dovode do nestanka staništa crvene pande. Ova vrsta je često žrtva ilegalnog lova i ilealne trgovine. Njihovo raskošno krzno se koristi za proizvodnju šubara i garderobe, a često su i mete trgovaca kućnim ljubimcima.

 Autor: Marija Jovičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *