Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Društvo

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeleževa se svake godine 14 juna., u cilju zahvalnosti prema dobrovoljnim davaocima krvi. Ovaj dan je posvećen podizanju svesti o globalnoj potrebi za sigurnom I bezbednom donacijom krvi I načinu kako bi svi mogli da daju svoj doprinos. Svetska zdravstvena organizacija je 2005. godine odredila ovaj datum kao dan kojim se zahvaljuje svim dobrovoljnim davaocima krvi I podstiče ljude da daju svoju krv. 

Dobrovoljno davanje krvi je potreba celog sveta, kako bi se osiguralo da pojedinci I zajednice imaju pristup bzbednoj I kvalitetnoj krvi I krvnim proizvodima I u normlanim I u vanrednim situacijama. Značaj obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnog davanja krvi jeste da se pozovu pojedinci da postanu spasioci drugih tako što će dobrovoljno dati  krv.

  1. jun kao datum obeležavanja Svetskog dana dobrovoljniih davalaca krvi, izabran je iz posebnog razloga – na ovaj dan 1868. godine rođen je slavni austrijski naučnik dr Karl Landštajner, čije je otkriće ABO sistema krvnih grupa ovenčano Nobelovom nagradom za fiziologiju I medicine 1930. godine. Slaveći datum kada je rođen jedan od pionira savremene transfuziologiije udružujemo se u zajedničkoj nameri sećanja na važna dostignuća iz prošlosti ove grane medicine, zajedno sa odlučnim pogledom u budućnost.

Krv je veoma važan resurs, kako za planirane intervencije tako I za hitna stanja. Pomaže pacijentima koji su životno ugrožni da žive duže I kvalitetnije I omogućuje kompleksne medicinske I hirurške procedure. Transfuzija krvi je ključna komponenta I u hitnom medicinskom  zbrinjavanju. Krv je ključna u situacijama kada se dogode vanredne situacije bilo koje vrste ( prirodne katastrofe, saobraćajne nezgode, oružani koflikti, itd.).

Ciljevi ovogodišnje kampanje

Poseban fokus ovogodišnje kampanje biće uloga mladih u obezbeđivanju sigurnog snabdevanja krvlju. U mnogim zemljama mladi su prednjačili u aktivnostima I inicijativama usmerenim za postizanje sigurnog snabdevanja krvlju.

Specifični ciljevi ovogodišnje kampanje su:

-odati zahvalnost dobrovoljnim davaocima krvi I ohrabriti što više ljudi da postanu davaoci;

-promovisati vrednosti darivanja krvi u jačanju solidarnosti I socijalne kohezije u zajednici;

-ohrabriti mlade da prihvate humanitarni poziv za davanje krvi I podstaknuti I druge da učine isto;

-pokazati važnost mladih kao partnera u promociji zdravlja;

 

 

Autor: Marija Jovičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *