Lokalni izbori u Hrvatskoj- promena posle dve decenije

Politika

Drugi krug lokanih izbora u Hrvatskoj završen je 30. maja, na kojim je došlo do brojnih promena. 3.660.000 birača je odlučivalo o vlasti u naredne četiri godine. Došlo je do očekivanih preokreta, ali je narod u par navrata bivao zatečen novonastalim rezultatima. 

 

Grad Zagreb je dobio novog gradonačelnika nakon 20 godina, i to Tomislava Tomaševića, dugogodišnjeg aktivistu i kandidata koalicije Možemo!. Pobedio je u drugom krugu Miroslava Škora koji se kandidovao ispred Domovinskog fronta. 

 

Podsećamo da je Škoro je i na prethodnim predsedničkim izborima izgubio u drugom krugu od sadašnjeg predsednika Hrvatske Zorana Milanovića. 

 

Novi gradonačelnik Zagreba izjavljuje: „S ponosom ću povesti ovaj grad u bolju budućnost. Bit ću gradonačelnik svih Zagrepčana“. Tomašević je osvojio malo manje od 200 000 glasova, najviše u istoriji lokalnih izbora u glavnom gradu Hrvatske.

 

U Splitu je pobedio Ivica Puljak, takođe pripadnik koalicije Možemo! Dok je iza njega ostao kandidat HDZ Vice Mihanović. Puljak je osvojio 56,75 odsto glasova, dok je Mihanović osvojio 43,25 odsto.

 

Rijeka je pokazala tradicionalnu naklonost SDP-u, tako da je kandidat te stranke Marko Filipović(54,48 odsto glasova) pobedio u drugom krugu nezavisnog kandidata Davora Štimca.

 

HDZ kandidat Ivan Radić je osvojio mesto gradonačelnika Osijeka. 

U tridesetak kilometara udaljenom Vukovaru, aktuelni gradonačelnik Ivan Penava osvojio je drugi mandat ispred stranke Domovinski front. 

 

Zanimljivo je da je Penava na prošlim lokalnim izborima pobedio ispred HDZ-ove liste, dok je na ovim i sa novom strankom ostvario pobedu.

Uzbudljivo je bilo na izborima za istarskog župana gde je kandidat Istarskog demokratskog saveza Boris Miletić pobedio kandidata SDP-a Danijela Ferića sa samo 54 glasa razlike.

 

Andrej Plenković premijer Hrvatske i predsednik vladajućeg HDZ-a izjavio je da je najveći pobednik lokalnih izbora njegova stranka koja je osvojila 15 od 20 mesta župana.

Takodje je okrivio Miroslava Škora i njegov „Domovinski front“ za neuspeh u Zagrebu, rekavši da dovodi glasače desne orijentacije u zabludu i time pomaže levim strankama poput SDP-a da dođu na vlast.

 

„Velike stranke su ostvarile dobar rezultat u velikim gradovima gde su odabrale kvalitetne kandidate koji nisu negativno komunicirali, koji su govorili o stvarnim problemima građana“, kaže politikolog Dražen Lalić.

Autor: Erna Bugarin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *