Ignacio Anaja Naćos čovek koji je sa malo kukurnizh tortilja i mašte napravio istoriju u kulinarskom svetu

Recepti

Naćosi su sve više postaju popularniji u Srbiji. Najviše se vežu za Meksiko, mada njihova popularnost se rašilirila po celom svetu. Ceo svetu uživa u ukusu naćosa. Ima i svoj nacionalni dan, a to je 31.oktobar. Ali da li znate kako je nastao i ko je prvi napravio naćosi? I šta su oni zapravo?

Naćosi imaju legitmnu istoriju i prvi put ih je napravio čovek po imenu Ingnacio Anaja koji je imao nadimak Nacho pa je po njegovom nadimku ova grickalica dobila ime. To se dogodilo 1940.godine. Priča o njihovom nastanku je prvi put napisao New York Times i to 1999.godine i tako razokrio misteriju porekla naćosa.
Ova priča je krenula iz grada Pijedras Negras u mestu Koavila u Meskiku. Nekolicina supruga američkih vojnika nakon prelaska granice i satima putovanja su tražile mesto gde će neštoo pojesti i popiti. Kada su došli u hotel sam Anaja je morao da se izbori, pošto su već kuvari otišli kući. Ono što se godinama prepričava je da su žene tražile nešto što nije uobičajno, nešto što ne daje turistima.

Anaja je bio u nezavidnoj stiaciji, bio je sam i plus je morao da napravi nešto što nije pre pravio. Tada je video ostatke kukurzne tortilje, stavio dosta sira i tako stavio u rernu. Kada se sir lepo rastopio izvadio je iz rerne i poslužio dame koje su se oduševile jelom. One su naručile još jednu porciju. I tako je nastala istorija. Jelo je uneto u jelovnik, prvo kao predjelo, a onda kao i glavno jelo.


Izvor:Pinterest

Anaja je dao otkaz i napravio svoj restoran koji je nazvao Nachos. Ukus ove divne grickalice se čula naširoko i tako je prešla preko granice, i da se sve više širi i dobija nove fanove. Anaja je umro 1975. i njegov sin je nastavio porodični biznis. Danas osim sira se dodaje meso, pasulj, kukurz, razni umaci itd u zavisnosti od države do države.

Autori:Aleksandra Lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *