RHMZ izdao upozerenje: Grmljavine i jaka kiša po Srbiji

Društvo

Republički hidrometeorološki zavod objavio je hitno upozorenje na jake plјuskove, grmlјavinu i grad, kao i kratkotrajno jak vetar.

Upozorenje je izdato u oblasti Kovina i Pomoravlјa gde se očekuje jaka konvektivna oblačnost koja će uslovlјavati jake plјuskove, grmlјavinu i grad, kao i kratkotrajno jak vetar sa tendencijom premeštanja ka istoku Srbije.

Teritoriju Grada Rume danas oko 13.30 časova pogodilo je ekstremno nevreme praćeno gradom, a na gradonosne oblake ispaljen je rekordni broj raketa – čak 90, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Za svega 15 minuta radarski centri Valjevo i Fruška Gora ispalili su 90 protivgradnih raketa, što je najveći broj raketa ikad dosad ispaljen u tako kratkom vremenskom roku, navodi se u saopštenju.

Nevreme nije zaobišlo ni gornjomilanovački kraj. Jaka kiša koja je se pretvorila u grad pogodila je sela Pranjani, Koštunići i Leušići.

Meštani kažu da je grad koji je padao više od 15 minuta pričinio štetu na poljoprivrednim kulturama.

Obilna kiša nije zaobišla ni Čačak, koja je u pojedinim mestima takođe bila praćena gradom, ali i jakom grmljavinom. Udar groma izazvao je kvar na električnoh mreži, pa je deo građana na određeno vreme ostao bez električne energije i napajanja internetom. Ekipe su izašle na teren i sanirale kvar, pa je situacija normalizovana.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *