Smrt Aleksandra Velikog, kralja Vavilona, kralja Azije, kralja četvrtine sveta

Društvo

Aleksandar III Veliki ( Aleksandar III Makedonski) koga istorija pamti kao kralja koji je ujedinio Grčku, ponovo uspostavio Karinski savez, osvojio Persijsko cartsvo, nekoga ko je postao kralj Vavilona, Azije i četvrtine sveta. Verovalo se da je božanskog porekla, da mu je otac Zevs. Vladar koji je bio veliki osvajač i koji je podizao  velinčastvene gradove.

 

Rođen je u Peli, Antičkoj Makedoniji 20.juna  356.godine p.n.e. Otac mu je bio Filip II Makedonski,  majka Olimpijada. Rastao je u kraljevskom dvoru uz majku koja je brinula o njemu. Otac je bio po vojnim pohodima i nije mogao mnogo da bude pristuan i njegovom životu.

 

Profesor Aristotel je počeo da ga podučava 343.godine p.n.e. Učio ga je lekcijama iz filozofije, poezije, drame, nauke i politike. Kada je video da Aleksandar čita Ilijadu i želi da postane heroj, naparavio je za svog učenika dzepno izdanje ove knjige. Sa 16 godina, 341. godine postoje vojnik i ide na svoju prvu vojni ekspediciju, na Tračane. Njegov otac je odbacio njegovu majku i oženi se Kleopatrom Euridikom i ona je rodila ćerku. Kada je Filip II Makedonski ubijen krenuo je ka tome da dođe do prestola.

 

Nije bio običaj da se tako nasleđuje presto tako da je on morao da se pokaže da je dostajan kraljevske  titule. Karinski savez na čijem čelu je bio njegov pokojni otac je pokazao je različita interesovanja i hteli su da naprave pobunu. Poslali su vojsku na Aleksandra, on ih je porazio. Tako je stekao konutrolu nad Karinskim savezom.

 

U jesen 336. osvojio je Persijsko carstvo i tako dobio potpunu moć u Persiji, gde je najvažnija bitka bila kod Granika. Početak pohoada na Persiju se računa kao početak Helenizma.  Kada  su u  Tebi počele da se prave pobune, kralj je odmah došao sa vojskom koja je napravila masakr i pokazao svima šta ih čeka ako se i oni odluče na pobunu. Tada su se zakleli na odanost Makedonskom carstvu.  U Troju je stigao 334.  gde je pobedio kralja Darija III. Potpuno je dotukao njegovu vojsku. Kralj je otišao u izgnastvo, ali ga je 333. Makedonski porobio. Egipat osvaja 331.godine, te godine je podigao Aleksandriju. Dospeo je do Istočnog Iraka 327.godine gde je osnovao makedonske kolonije. Zatim je osvojio Mesapotamiju, Vavilon i Indiju.

Bio je ranjen, ali se oparavio 325. godine. Hteo je da ode u dalja osvajanja, ali vojska nije bila više toliko poslušna. Umro je 11. juna 323. godine p.n.e. Neki istoričari tvde da je umro od malarije, dok drugi imaju stav da je otrovan. Nije doživeo da mu žena Roksana rodi dete, koje se rodilo nekoliko meseci posle njegove smrti. Vladao je od 336.godine p.ne.e do 323.godine p.n.e.

Autor:Aleksandra Lazić

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *