Turizam: Upoznajte Rudno

Društvo

U zadnje vreme sve više posetilaca imala selo Rudno kako zbog građenih vrednosti iz doba Nemanjića tako i zbog netaknute prirode. Nebrušeni dijamant Golije, utruo je put srpske tradicije, nedaleko od Kraljeva. Turisti iz ovog kraja dolaze i odlaze sa osmehom, a sa domaćinima zauvek ostaju prijatelji.

 

PRIRODNA LEPOTICA CENTRALNE SRBIJE

Selo Rudno nalazi se na 1.100 metara nadmorske visine. Na obroncima planine Radočelo u prirodnom rezervatu biosfere Golija-Studenica, Rudno pripada opštini Kraljevo. Sa površinom od 14.27 kilometara kvadratnih, selo ima 134 domaćinstva sa oko 302 stanovnika. Nalazi se na hidrološkom čvorištu reke Vrelo i Brevine, a kroz teritoriju Rudna protiče i reka Izubra sa svojim vodopadima koji privlače pažnju svih ljubitelja male avanture. Sve tri reke bogate su pastrmkom i rečnim rakovima. Veći deo prekriven je šumskom vegetacijom kakve su šume bukve, smrče, jele i bora. Florna područja bogata su i raznovrsna kao i na kompletnoj prirodi Golije te broji preko 730 vaskularnih biljaka, dok fauna Rudna obiluje sa 90 vrsta od kojih čak 45 spadaju u grupu prirodnih retkosti. Rudno je lovno područje gde ljubitelji lova, sa ili bez iskusnog vodiča, mogu izmamiti srne, divlje svinje, a za one hrabrijeg karaktera tu su vukovi, medvedi, lisice i kune.

Od istorijskih spomenika svakako ubrajamo manastire Studenicu, Gradac i Pridvornicu, kao i crkvu Nikoljaču posvećenu Svetom Nikoli i crkva Svete Trojice. Takođe, kulturna ponuda Rudna ide od manifestacija kakve su brdske biciklističke trke u avgustu, pa do sabora narodnih rukotvorina prve nedelje posle Vidovdana.

Ono što odvaja Rudno od drugih prirodnih staništa jeste to da nema nikakvu prljavu industriju, pa je tako pogodna za lečenje hroničnih respiratornih oboljenja poput astme i bronhitisa, ali je dobra i za one koji pate od anemije.

Interesantno je to što Rudno ima najviše sunčanih dana u godini, ali isto tako ima hlade i oštre zime. Za sve ljubitelja planinarenja, dovoljne su samo patike pa da se zapute na  vrh Krivaču od 1643 metara na severozapadnom delu ili na Vrhove od 1533 metara nadmorske visine na jugozapadnom delu rasčlanjene planine.

Meštani sela bave se isključivo stočarstvom i poljoprivredom, ali sve više ljudi planira da se okrene seoskom turizmu. Za sada to su uradila tri domaćinstva koja su odlučila da uzmu stvar u svoje ruke i otvore vrata prelepih gazdinstva.

 Jedno od takvih je gazdinstvo Milošević i njihova Vila Selena sa koje se prostiru nestvarni pejzaži očuvane prirode. Vila se nalazi u samom vrhu posećenosti, a tome govore ljude sa raznih strana sveta koji dolaze, kao i naši koji su samo želeli da pobegnu od gužve i odmore se na čistom vazduhu. Gazdinstvo porodice Milošević posluje već devet godina, a mogu se pohvaliti sa 17 ležišta u 3 odvojene kuće. Oni oživljavaju tradiciju uz srpska jela, a nasmejani domaćini su tu da učine sve da što lepše dočekaju goste. Zato, prvi slobodni dan iskoristite da posetite Rudno i sve ono što vam nudi.

Autor: Isidora Simić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *