Od kad se slavi Spasovdan i šta je Hrist poručio apostolima?

Društvo

Danas je Spasovdan, slava koju slave svi Beograđani. Odluku da baš Spasovdan bude slava Beograda doneo je Despot Stefan Lazarević 1403. godine, kada je Beogradu dao status prestonice. U čast obnove i napretka Beograda se slavi Spasovdan. Ovaj hrišćanski praznik predstavlja uzdizanje, vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost. Po narodnom verovanju spašava kuću od nevolje i decu od bolesti.  

Spada u jedan od deset praznika posvećenih Hristu. Datum praznika je pokretan, ali uvek se slavi u četvrtak. Obeležava se uvek 40 dana nakon Vaskrsa i 10 dana pre Duhova.  

Ovo je mala pričica o tome kako je nastao praznik…

Nakon Hristovog raspeća na krst i sahrane u grobnici, nakon tri dana je vaskrsnuo iz mrtvih i javio se svojim učenicima. To su bili jedanaest svetih apostola. Narednih 40 dana je proveo sa njima učeći ih kako da šire njegovu veru i hrišćansko učenje. Kada su prošli tih 40 dana, poveo ih je sa sobom na Maslinsku Goru i tada im rekao: „Tako je pisano, tako je trebalo biti da Hristos postrada i da ustane iz mrtvih treći dan i da se propoveda pokajanjem u ime njegovo i opraštanje grehova po svim narodima, počevši od Jerusalima, a vi ste svedoci svemu tome. Jer je Jovan krstio vodom, a vi ćete krštavati Duhom Svetim, nedugo posle ovih dana. I gle, ja ću poslati obećanje Ocu Svojega na Vas, a Vi sedite u gradu Jerusalimu dok se ne obučete u Silu sa visine“. Ovim rečima im se obratio, blagoslovio i počeo da se uzdiže na nebo. Ostavio ih je da sačekaju silazak Duha Svetoga. Dok su posmatrali njegovo vaznesenje, obratili su im se anđeli sa rečima: „ Što stojite i gledate? Kako ste videli da Gospod odlazi na nebo, tako će On opet doći da sudi živima i mrtvima i onda carstvu Njegovom neće biti kraja“. Ovo su reči kojih se i mi danas držimo i verujemo da će se jednog dana desiti da siđe među nas. Tada više ne bi postojala smrt i svi bismo živeli zajedno.

U narodu je poznat i kao praznik stočara i zemljiradnika i po verovanju bi trebalo započeti neki posao da bi bio uspešan. Tako su u nekim krajevima ljudi osveštavali stabla voćki i na njih stavljali vence cveća i darivali ga raznim đakonijama. Takođe jedno od verovanja je da ne treba ništa raditi na današnji dan da te ne bi udario grom. Koliko je sve to tačno i šta je istina ne znamo ni sami, ali priče su ostale da se prepričavaju.

 

Gladonačelnik Radoičić je pozvao sve hrišćane na večerašnju liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi, koju će služiti patrijarh Porfirije. Litija kreće u 19 časova ispred pomenute crkve i kretaće se do Hrama Svetog Save. Patrijarh će je predvoditi, uz mošti Svete Petke, despota Stefana Lazarevića i izvornog barjaka grada Beograda. Na njemu će biti ispisana poruka „Ko krsno ime slavi, njemu i pomaže“.

Autor: Teodora Kijanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *