Ratko Mladić se obratio iz Haga: „Učinili su mi uslugu, veću štetu bi mi napravili da su me oslobodili“

Politika

Darko Mladić, generalov sin, koji je posle godinu i po video oca, kaže da je on prilično smiren dočekao presudu i ponavljao porodici da za njega ne brine

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić poručio je da mu je Haški sud, izričući osuđujuću presudu i kaznu doživotnog zatvora, zapravo učinio uslugu, jer je tako postao ne samo heroj već i mučenik.

Generalov sin Darko Mladić ispričao je za Kurir da je upravo ovo bila jedna od prvih reakcija njegovog oca posle saopštavanja pravosnažne presude sudskog veća.

Susret iza stakla

– Video sam oca odmah posle svega. Bio je to naš prvi susret posle godinu i po. Bio je prilično smiren i na neki način spreman za to. Čak je govorio da bi mu veću štetu načinili da su ga oslobodili. On posle svega nije samo heroj svog naroda već i mučenik. I meni i majci je ponavljao da ne brinemo za njega i da je on spreman da iznese svoju sudbinu. On kaže da njegova sudbina nije važna koliko sudbina Republike Srpske. Jako mu je stalo da se RS čuva. Dobio sam hiljade poruka i poziva i svi su razočarani presudom. U stvari, niko nije očekivao od Haga pravdu, ali su se svi krajičkom srca nadali da može doći do preokreta – kaže Mladić.

On je za naš list opisao posetu ocu u zgradi haškog suda, a koja je prošla bez uobičajenih zagrljaja i poljubaca.

– Videli smo se preko stakla. Najviše smo pričali o deci, uvek ga sve interesuje što se njima događa u životu. Pita i za školu, planove, njihove sportske aktivnosti… Nije imao nikakvu želju, ali ni ja nisam mogao bilo šta da unesem zbog strogih epidemioloških mera. Dozvoljeno mi je bilo samo da mu uplatim novac. Očekujemo da se uskoro dozvole posete, pa da mu dođemo svi u posetu, i majka i unuci – ispričao nam je Darko Mladić.

Ratko Mladić će ostati u Hagu najverovatnije još nekoliko meseci, dok se ne odredi mesto služenja kazne. Sudski mehanizam, pravni naslednik Haškog tribunala, ima ugovor sa ukupno 17 evropskih zemalja, u koje se šalju svi oni koji su pravosnažno osuđeni pred ovim sudom. Iako je Srbija u više navrata pokušavala da u Savetu bezbednosti UN izdejstvuje da srpski osuđenici zatvorske kazne služe u svojoj zemlji, to i dalje nije omogućeno. Zbog toga će buduća adresa Ratka Mladića gotovo sigurno biti van Srbije, ali će se o tome odlučivati tek u narednim mesecima.

Buduća adresa

Poslednji koji je iz Haga upućen na služenje zatvorske kazne, takođe doživotne, jeste Radovan Karadžić. On je nedavno premešten u zatvor na ostrvu Vajt, na jugu Engleske, a koji važi za zloglasni kazamat u kojem su teški kriminalci, silovatelji i serijske ubice. Tri osuđenika iz Srbije su u nemačkim zatvorima i to: bivši načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije Vlastimir Ðorđević, general VRS Stanislav Galić i nekadašnji predsednik opštine Prijedor Milomir Stakić. Bivši načelnik Generalštaba VJ Nebojša Pavković i ratni predsednik SAO Krajina Milan Martić svoje zatvorske kazne služe u Finskoj, dok je vođa paravojne formacije Beli orlovi Milan Lukić na robiji u Estoniji. Njegov rođak Sredoje Lukić, inače policajac tokom rata, kaznu služi u Norveškoj.

Marija Zaharova

Presuda Mladiću licemerna, sud pristrasan

Presuda Ratku Mladiću ponovo je pokazala da su međunarodni mehanizmi za procesuiranje odgovornih za zločine tokom građanskih ratova u bivšoj Jugoslaviji pristrasni, izjavila je portparolka ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova. Kako je rekla, ta presuda je licemerna, imajući u vidu činjenicu da je Haški tribunal oslobodio druge učesnike sukoba.

– Naše polazište je da Međunarodni rezidualni mehanizam u Hagu treba da što pre završi svoje aktivnosti kako bi se ova sramotna stranica u istoriji međunarodnog prava što pre okrenula – zaključila je Zaharova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *