Uslovi za dobijanje radne dozvole za Sloveniju

Društvo

U Sloveniji su 26. maja ove godine usvojene nove odredbe o dobijanju radne dozvole. Tako je, recimo, jedan od uslova i potvrda o poznavanju slovenačkog jezika, koja će biti neophodna za sve koji žele da se zaposle u Sloveniji. Ta izmena važiće od 2023. godine. Koliko je to važno za državljane Srbije i šta je još novo u tom zakonu?

Nedavno za dobijanje radne dozvole u Sloveniji važe izmenjeni uslovi za one koji žele da se zaposle u toj državi.

„Uslovi za dobijanje radne dozvole su se promenili od maja ove godine, a to znači da svi koji žele da rade u Sloveniji prvo se moraju prijaviti u Zavod za zapošljavanje u Srbiji i bez te prijave državljani Srbije se ne mogu zaposliti u Sloveniji. Ono što je novi je i da se mora pribaviti i test o poznavanju, odnosno upotrebi slovenačkog jezika“, navodi Milena Kalauz iz Kopra, koja se bavi tom tematikom.

Prema njenim rečima, još jedna važna promena koja se ne odnosi direktno na dobijanje radne dozvole, ali se odnosi na pridruživanje članova porodica sa radnikom u Sloveniji na osnovu dobijanja radne dozvole je ta da se pridruživanje porodice moglo ostvariti posle godinu dana, a sada je taj rok promenjen na dve godine.

„Trenutno su najtraženiji vozači teretnih kamiona, radnici za rad u fabrikama, varioci, zidari, ugostitelji, kuvari, prodavci, čistačice, pomoćnici u turizmu. Veoma se traže električari, prosvetni radnici i drugo“, kaže Kalauzova.

Obično se, kaže, susreće sa dve vrste potencijalnih kandidata u Sloveniji koji žele da dobiju dozvolu za rad.

„To su oni koji su već našli poslodavca i potreban im je neko da im obezbedi radnu dozvolu i papire. Desi se da ponekad poslodavac ili nema uslove da obezbedi svu dokumentaciju, ili zbog obima posla nemaju vremena da administrativno reše dobijanje radne dozvole, pa se obraćaju meni. U tom slučaju ja radniku savetujem sledeće: mora doneti lična dokumenta, pasoš, prijavu od Zavoda za zapošljavanja iz Srbije, potvrdu o stepenu obrazovanja, kao i potvrdu o nekažnjavanju iz Srbije. Svi dokumenti moraju biti original i ukoliko su na ćirilički, moraju biti prevedeni na slovenački jezik“, ističe Kalauzova.

Napominje da se po dobijanju neophodne dokumentacije podnosi zahtev za dobijanje radne dozvole koji je vrlo jednostavan, ali ukoliko potrebna dokumentacija nije obezbeđena postupak je veoma otežan i stvara dodatne probleme.

„Na osnovu iskustva sa terena, mogu reći da postupak dobijanja radne dozvole sigurno traje dva do tri meseca. Pre situacije sa kovidom je možda bilo malo brže, ali sada postupak traje do tri meseca“, napominje Kalauzova.

Ako su svi uslovi ispunjeni dobija se dozvola za rad, ali je potrebno da se dobije i dozvola o prebivalištu, a zahtev se predaje preko upravne e-Note i taj postupak traje desetak dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *