Da li je Srbija odustala od Kosova potpisivanjem Kumanovskog sporazuma?

Politika

Kada želite da vidite muke sa kojima se neka država suočava, pogledajte u pleća  njenog naroda, ako su presavijena znajte da je bol ogroman. Istorijski gledano,  malo jedinstvo Južnih Slovena preživelo je seobe, opsedanja, ratove, prevrate,  državne udare, smenu vlasti, i mnoštvo promena. Ali sa mržnjom ne zna kako da se  bori, nema potrebnu artiljeriju na koju bi mogla da se osloni.  

A sada, politički gledano, mnogobrojne smene vlasti su dovele do čestih izmena  Ustava, odbacujući neke članove, dodavajući nove i sl. Ali nijedan Ustav nije  isključio Kosovo i Metohiju iz sastava Srbije. Pitanje legitimiteta je nešto što se  provlači godinama unazad. Odgovor je vrlo jednostavan, da bi se parče zemlje  pravno odcepilo, mora da ispuni sve uslove i zahteve koji su Ustavom  zagarantovani. Danas, KiM predstavlja jednu od moguće dve autonomne pokrajine  u sastavu Republike Srbije. Kumanovski sporazum nije odstranio Kosovo sa srpske  teritorije, zato što je Kosovo srpska teritorija. 

Vojno- tehnički sporazum u Kumanovu koji je potpisan između Međunarodnog  saveta bezbednosti tj. KFOR-a i Vlade Savezne Republike Jugoslavije je ništa  drugo nego vid pregovaranja pod pokroviteljstvom Ujedinjenih Nacija. Sukobi na  teritoriji KiM-a su eskalirali do zabrinjavajućeg nivoa, koje je imalo za posledicu  bombardovanje i rušenje srpske infrastrukture od strane NATO pakta. Pošto čisto  nasilje nije urodilo plodom, a situacija nije imala nameru da se stiša, dovedena je  delegacija UN čija je uloga bila da pomiri zaraćene strane i dovede ih do mirnog  razrešenja. Kako to obično biva, sve što se radi po dobro zacrtanom planu, na kraju 

se izjalovi. A pošto je problem Kosova i danas dve decenije kasnije aktuelna tema,  jasno je da posao nije dobro odrađen.  

Sporazum su potpisali general vojske Jugoslavije Svetozar Marjanović, policijski  general Obrad Stevanović i britanski predstavnik general Džekson zadužen za  teritoriju Kosova. Najvažnije odredbe su bile između ostalog prekid neprijateljstva  sa NATO alijansom, povlačenje vojske i policije Jugoslavije i Srbije sa teritorije  Kosova u roku od 11 dana. UN je imao zadatak da obezbedi granične prilaze i  ustanovi administrativni centar koji će delati odatle, tako da bude na usluzi kako  jednoj tako i drugoj strani. Osnovna obaveza KFOR-a je razoružavanje OVK, koji  su bili pretnja koja može da dovede do ponovnog rata.  

Sporazum je potpisan 9. juna 1999. godine, sa primenom je zvanićno počeo 10  juna nakon usvojene rezolucije 1244.  

Vojska Jugoslavije je zvanično napustila teritoriju Kosova, tačnije Prištinu 16. juna  u konvoju od pedesetak putničkih i teretnih vozila u pratnji vojske UN.  

Danas, imamo samoprozvanu nezavisnu državu Kosovo koju nije prihvatila  polovina zemalja u svetu, i veliki problem nelegalnosti i kršenje Ustava Republike  Srbije. Ideja o stvaranju Velike Albanske države je bliža ostvarenju, ako Srbija  odluči da se skloni sa puta. Srpski narod je tvrd orah, nije ga lako polomiti.  

Autor: Sanja Petkov 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *