Ekstremni udar klimatskih promena na Maldive

Društvo

Kada se kaže raj na zemlji, prva pomisao su Maldivi. Maleno romantično mesto sa belim peskom gde plaže uvek nazdravljaju Suncu, a tirkizna voda Indijskog okeana očarava svakog posetioca. Međutim, prema naučnicima, Maldivima preti nestanak kroz 80 godina, jer su postali zabrinjavajući potencijalni slučaj ekološke katastrofe.

 

USPORENI UTICAJ KLIMATSKIH PROMENA

Ovom prelepom arhipelagu u Indijskom okeanu sa preko 1.190 manjih ostrva preti nestanak zbog svog terena. Ministarka za zaštitu životne sredine, klimatskih promena i tehnologije za tu zemlju, Aminant Šauna, izjavila je da bi Maldivi mogli biti najteže pogođeni svog svog terena budući da ga čine samo ostrva i mora. Ona dodaje da su danas 80 % ostrva samo jedan metar iznad nivoa mora što ih čini posebno ranjivom kategorijom. Već sada mnoga ostrva prijavila su poplave i eroziju obale.

ZAŠTO SU MALDIVI RANJIVI?

Najmanje dva puta godišnje, talasi su preplavili ovo ostrvo koje je vodeće u svetu za ronjenje. U vodenom svetu Maldiva živi pre 2000 vrsta riba i 250 vrsta korala. Problem slane vode koja puni bunare i oluje koje postaju sve češće plaše stanovništvo. Nekada je kiša padala samo u junu, a sada bilo kada, što dovodi do toga da poplave postanu uobičajena pojava. Porast nivoa mora je efekat države koji emituje top emisije, a koja u atmosferu ispušta prekomerne količine ugljen-dioksida. I atmosfera i okeani sve više apsorbuju ugljenik što dovodi do zakiseljenja okeana. Sve to ima negativan uticaj na ribe koje umiru u moru, a predstavljaju jedan od glavnih izvora prehrane i novca za meštane.

Nakon što dođe do porasta svetske temperature za punih tri stepena, temperatura mora će se isto podići nakon čega će doći do otapanja ostrva malo pomalo. Takođe, porast temperature mora prethodnih godina uništio je oko 60-70% koralnih grebena koji su služili ribama da se zaštite od oluje. Teško je danas pronaći šarene koralne grebene po kojima su Maldivi poznati u svetu. Može se samo zateći prizor sa izbledelim koralima na plaži koji su zbog visoke površinske temperature mora od 35 stepeni izgubili prvobitnu boju. Zbog toga nadležni apeluju na prevenciju i očuvanje grebena, jer će tako biti zaštićena dva sektora: turizam i ribarstvo.

Drugi problem jeste i zavisnost stanovništva od dizela koji se upotrebljava za pokretanje generatora za struju. Stručnjaci iz tih oblasti predlažu Sunce koje može biti iskorišćeno za stvaranje potrebne energije solarnim putem te na taj način izbaciti gorivo iz upotrebe. 

Prognoza stručnjaka o podizanju nivoa mora za 50 centimetara u budućnosti, uliva strah stanovnicima. Zbog toga, vlasti su donele odluku da jedan deo prihoda od turizma bude namenjen za kupovinu zemlje u drugim državama, prvenstveno u Indiji, na kojoj će biti preseljno stanovništvo kad za to dođe vreme. 449. 365 Maldivaca neće imati drugog izbora nego otputovati i naći nove domove. Pored Maldiva, potapanje preti Kiribatima, Tuvalu i Maršalovim ostrvima.

Privatni igrači, nevladine organizacije, lokalne zajednice kao i ekološko-turističke kompanije vode kampanju za minimaliziranje rasipanja na ostrvu i rade stalno na motivaciji gostiju da što više smanje, ponovo koriste, a zatim i recikliraju resurse. Ovo je ujedno i poziv za kolektivnu akciju, brzo delovanje i političko uključivanje važnih ljudi zbog uticaja koji imaju.

Centimetar po centimetar vode Indijskog okeana napadaju maleno ostrvo. Maldivi su postali deca posledica klimatskih promena, a ako se uništavanje životne sredine nastavi sadašnjim tempom, neće postojati do 2100. godine.

Autor: Isidora Simić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *