Miroslav Petrović Alas – Profesor,naučnik,pronalač i pre svega u srcu ALAS!

Kultura

PORODICA

Jedan od najznamenitijih i najznačajnih Srba u istorji je rođen 23.aprila 1868.godina u uglednoj porodici. Njegova porodica je imala kuću  blizu Patrijaršije. Zanimljivo je da je  su na vratima imali reljef šarana. Majka mu je bila Milica, otac Nikodim, koji je preminuo dok je Alas bio mali. Tako se on svog oca skoro i ne seća. Samim tim njegov deda prota Novica Lazarević  se brinuo za njega i najviše mu je pomogao što se tiče obrazovanja. Kao dete je bio slab i bolešljiv. Preporučili su mu da provodi što više vremena na selu. Tako ga je deda vodio na pecanje. Učio ga je da peca i da zavoli reku i pecanje. Ribari su ga nazvali Alas.

OBRAZOVANJE

Završio je Prvu beogradsku gimnaziju 1885.godine Bio je  učenik profesora Koste Vujića. U četvrtom razredu je napravio svoju lobaratoriju za hemiju. Njegova prva ljubav je zapravo bila hemija i imao je cilj da završi taj smer na fakultetu. Međutim upisuje Prirodno-matematički smer  na Filozofskom fakultetu  Beogradskog univirziteta i završava 1889. Odlazi u Francusku i prijavljuje se na prijemni za Visoku redovnu školu u Sarboni. Njegov deda je poznavao Jevrema Grujića, poslanika u Parizu i tako je pomogao svom unuku. Izabran je od više stotine kandidata i bio je prvi stranac koji se upisao u Visoko redovnu školu u Francuskoj. Na Sorboni je  doktorirao matematiku 1891. i fiziku 1893. Zbog toga što što je bio student genaracije imao je priliku da dva puta bude na svečanom prijemu kod predsednika Francuske. Počasni doktor Beogradskog univirziteta je postao 1939. Iste te godine je dobio orden Svetog Save prvog reda.

PROFESOR I NAUČNIK

Nakon što se vratio u Beograd posatao je profesor matematičke Velike škole. Bio je redovni član Srpske kraljevske akademije. Poznati svetski stručnjak za diferencijalne jednačine. Miroslav Mika Alas  je veoma doprineo fizici i matematici.  Objavio je razne naučne radove, tvorac je više pronalazaka. Najpoznatiji pronalazak je Hidrointegrator.  Osnovao je Beogradsku matematičku školu.

SVIRANJE VIOLINE I PISANJE KNJIGA

Bio je potnat virtuoz na viloini. Voleo je da svira u svom orkestru „Suz“. Zajedni sa njima je nastupao po srpskim kafanama. Pisao je putopise i najpoznatiji putopis je „Roman jegulje“.

DRUGI SVETSKI RAT

Uoči rata  je je mobilisan sa svoje 73.godine kao poznavalac kriptografije. Zarobili su ga 1941. u Sarajevu. Zbog bolesti su ga pustili godinu dana kasnije. Preminuo je 8.juna 1943.godine.

RIBOLOV

Bio je strastveni pecaroš i zbog toga mu je najvažniji prinzanje bilo „Potrvda komisije za položen majstorki ispit  za alasa“. U srcu je bio alas. Učestvovao je  izradi zakoma o ribololovu, da bi 1911. na izložbi u Torinu osvojio zlatnu mededalju za izložene eksponate iz ribastva. Ulovio je soma od 120 kilograma 1912.  Sliku sa svojim velikim ulovom je svuda nosio sa sobom.

KONTRAVERZE

Zbog svog prijteljstva sa nesuđenim princem Đorđem Kaarađorđevićem su negativno pisali o njemu. Čak je bilo potenciranja da je imao sa njim homoseksulnu vezu. Narod nije verovao u glasine i veoma je voleo Alasa i poštovao zbog njegove mudrosti , obrazovanja i postignuća.

Autor:Aleksandra Lazić

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *