ZARA – NAŠA OMILJENA RADNJA

Biznis

Zara je lanac prodavnica koji je osnovao Španac Amansio Ortega, koji je takođe i vlasnik marki kao što su Masimo duti, Pulenber, Stradivarijus i Berška koji svi zajedno čine kompaniju Inditeks.

Sedište grupe je u Korunji, provincija Galicija u Španiji, gde je prva Zarina prodavnica otvorena 1975. godine. Danas, Inditeks je verovatno najbrže rastuća maloprodajna svetska kompanija. Ova kompanija je sa markom Zara, uspeo da se takmiči sa kvalitetnim brendovima pri razumnim cenama. Na primer, tvrdi se da je Zari potrebno samo dve nedelje da razvije novi proizvod i dostavi ga u prodavnice, za razliku od proseka grane koji je devet meseci. Tako da se godišnje dizajnira i do 10.000 novih odevnih predmeta

Zara ima 2259 prodavnica u 96 država.

photo: pinterest.com

 

Pablo Isla, biznismen i direktor Inditeksa, nedavno je izložio planove za budućnost Zare i rekao da je sve u digitalnoj i održivoj transformaciji. Ali da li je za kompaniju moguće da bude održiva, kad se njen čitav poslovni model svodi na navođenje potrošača da kupe što više odeće?

„Nema kontradikcije između održivosti i profitabilnosti kompanije“, kaže on.

Štaviše, neki od ključnih načina na koji funkcioniše njeno poslovanje pomažu u njenom cilju održivosti. Isla objašnjava da Zara radi sa „niskim stepenom inventara“.

To pomaže maloprodaji da minimalizuje otpad i izbegne rasprodaju ogromne količine odeće.

Zarine fabrike prave samo ono što znaju da će se prodati. Većina Zarine odeće izrađuje se na lokacijama u Španiji ili u obližnjem Portugalu, Maroku i Turskoj.

Oni sarađuju sa slavnim američkim univerzitetom MIT-jem na razvijanju načina pravljenje tkanine od reciklirane plastike. Koristim priliku da opipam teksturu neke od najnovije odeće od reciklirane plastike iz njihove održive kolekcije. Odeća pod prstima deluje kao svila.

Isla se obavezao da 100 odsto pamuka, lana i poliestera koji koristi Zara – i sve njene sestrinske kompanije – budu organski, održivi i reciklirani do 2025. godine.

Inditeks je prijavio da je na tržište izneo preko 1,5 milijardi proizvoda samo 2017. godine. Čak i sa materijalima koji su pogodniji za životnu sredinu, proizvodnja toliko artikala svake godine nije održiva za život na našoj planeti.

Koliko odeće kupujemo pokazatelj je koliko je industrija narasla i promenila se za veoma kratak vremenski period. Velika Britanija ima najveću stopu potrošnje u Evropi, sa 27,6 kilograma odeće po osobi godišnje.

Zara – Join life

Španski mega brend (zajedno sa ostatkom portfolija matične kompanije Inditex) ulaže u razvoj Join Life projekta koji podrazumeva savesni sourcing i održivije prakse obrade materijala.

Prema izveštaju, do kraja 2019. godine brend će predstaviti ekološku liniju „Join Life“ koja će činiti 20% svih brendiranih proizvoda. Do 2025. godine sve Zara kolekcije će biti izrađene od ekoloških tkanina, količina emisija štetnih hemijskih elemenata biće svedena na nulu, a 80% proizvodnje će se prebaciti na obnovljive izvore energije.

„Uvek smo spremni za inovacije koje će nas učiniti boljim, bilo da se radi o savremenim tehnologijama i recikliranim materijalima ili stvaranju eko-tkanina budućnosti. Ovakav pristup je ispravan ne samo zbog reklame, već i iz moralne tačke gledišta“, komentarisala je odluku brenda Marta Ortega.

photo: fashionista.com

Zara će uvek će biti jedna od naših omiljenih radnji. Uvek izgleda kao da ima nešto novo na policama i uvek nas mami velikim izlogom sa različitim bojama i primamljivim komadima. Čak i danas skoro 50% Zarinih slatkiša su proizvedeni u Španiji. Krajem 2014. godine, Zara je imala promet od 963 miliona evra. Neverovatne brojke za neverovatne prodavce. Čak je i Zare skladište ogromno, sa oko 5 miliona kvadratnih metara prostora!

Zara prodavnice obično se nalaze u tržnim centrima i duž najpoznatijih modnih ulica u svakoj zemlji, dok su vodeće prodavnice smeštene u najskupljim nekretninama. Ovde mislimo na 666 Fifth Avenue u Njujorku (brend je platio oko 324 miliona dolara da dobije prostor za svoju prodavnicu), Oxford Street u Londonu, Calle Serrano u Madridu, Via del Corso u Rimu, Champs Elisees u Parizu, Nevski Prospekt u Saint Peterburgu i tako daje širom sveta.  

Mnoge poznate ličnosti, modeli i članovi kraljevskih porodica nose Zaru, uključujući i Kejt Midlton, Kim Kardašijan, Dianu Kruger, Pipu Midlton, Kejti Holms, Selenu Gomez i mnoge druge. Uspeh Zare je rezultat strategije kojom ne pokušava da predvidi modu 12 meseci unapred, već proizvodi odevne komade i linije veoma brzo, ažurira često i veoma malo ima na lageru, tako da ima manje ostatke ukoliko je došlo do modnog promašaja. 

Autor: Kristina Lukić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *