U jeku ispitnog roka, koliko nam pomažu energetska pića

Društvo

Nedostatak energije i umor najčešće rešavamo kafom, ali i energetskim napicima. Ispitni rok, gomila obaveza, radova koji trebaju da budu završeni i predati, knjige i skripte koje su posložne u kulu koje treba naučiti, u potrazi smo za čarobnim napitkom, koji će nas učiniti produktivnim. Koliko nam energetska pića u tome pomažu.

Mnogi studenti posežu za kofeinskim tabletama, energetskim pićima pa čak i lekovima za koje je potreban recept, poput ritalina. Cilj je povećanje koncentracije.

Šta su energetski napici: U pitanju su slatka, najčešće gazirana pića, sa osnovnom ulogom da obezbede više energije u poređenju sa klasičnim napicima. Iako po kalorijskom sastavu ne sadrže mnogo energije – brojni dodaci, a pre svega kofein, doprinose tom efektu: poboljašavajući budnost, koncentraciju i fizičku snagu. Dakle, ovi napici ne dodaju energiju organizmu, već povećavaju trošenje unutrašnjih energetskih depoa.

Iako nije označeno kao takvo, kada se prvi put pojavilo u prodaji, škotsko piće Irn-Brew, proizvedeno 1901. godine, može se smatrati prvim energetskim napitkom. Potom je 1929. godine u engleske bolnice uvedeno piće pod nazivom Lucozade Energy, kao piće koje pomaže u oporavku, da bi ranih osamdesetih bilo promovisano piće za «nadoknadu izgubljene energije». Devedesetih godina prošlog veka nastaje prava ekspanzija novih proizvoda.

Iako su brojni reklamni slogani kojima se istuču pozitivni efekti nekog napitka: pospešuju koncentraciju i brzinu reagovanja, pojačavaju pažnju, podižu raspoloženje, stimuliše metabolizam. Jedna limenka energetskog pića sadrži količinu kofeina kao pola litre kafe. Ukoliko pored toga dnevno popijete i uobičajene 2-3 šoljice kafe, neretko može doći do posledica prouzrokovanih prevelikom količinom kofeina u organizmu. Telo usled velikih doza kofeina ne oseća umor, stoga se, kako bi se sprečili negativni efekti fizičkog napora, u energetska pića dodaje taurin, aminokiselina koja prirodno postoji u našem telu, stvara se usled vežbanja, a sprečava oksidativni stres organizma usled velikih fizičkih napora. Česti dodaci su i Ginkgo biloba i ženšen, za koje se pretpostavlja da doprinose boljem pamćenju. Većina ovih biljaka može izazvati alergijske reakcije kod ljudi preosteljivih na neki od njihovih sastojaka.

Neki od čestih simptoma predoziranja kofeinom su razdražljivost, glavobolja, nesanica ili mučnina.

Međutim, ispod površine tog magičnog, ali ipak kratkotrajnog dejstva, kriju se mnoge posledice koje konzumacija energetskih pića može doneti.

Za one sa srčanim tegobama, visokim krvnim pritiskom ili drugim oboljenjima kardiovaskularnog sistema, a koja mogu potajno postojati u organizmu mladog čoveka, čak i mala doza energetskog napitka može dovesti do ozbiljnih tegoba.

photo:studnel.com

Pored toga što štetno energetski napici  deluju naš organizam, postoje bezbroj priča da u pomoći za produktivnošću nisu bila uspešna. Na temu za I protiv energetskih pića se može voditi velika polemika. 

Za studente ovo jeste najbrži naćin rešenja problema, kako sve postići u kratko vremenskom interval, pomoći će u razbudjivanju I održavanju koncentracije, ali jedno je sigurno, ne treba pretervati I navikavati svoj organizam na ovaj vid dobijanja instant energije.

Autor: Marija Jovičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *