MALINA – SRPSKI BREND

Biznis

Malina, poznata po svom popularnom nazivu crveno zlato višegodišnja je biljka žbunastog oblika koja pripada falimiji ruže. 

Srbija je jedna od vodećih zemalja po proizvodnji i izvozu malina, a od srpskih malina u svetu se pravi oko hiljadu različitih proizvoda. Maline se koriste za prehrambenu,  farmaceutsku i hemijsku industriju.  Izuzetan ukus s niskim postotkom šećera, ali i ogromna otpornost na vremenske i atmosferske uslove neke su od karakteristika ove biljke. 

U svetu postoji preko dvesta vrsta  malina, a najzastupljenije vrste u Srbiji su willamette i miker.

Malina u srpskoj poljoprivredi zauzima veoma značajno mesto i kao izvozni artikal broj jedan i kao vodeća delatnost u poljoprivredi zapadne Srbije. Uspešno se može gajiti uglavnom na nešto većim nadmorskim visinama gde je koncentracija patogena koji ograničavaju proizvodnju dosta manja i gde su zastupljeni klimatski činioci koji odgovaraju njenim zahtevima. Interesantno je da ova zeljasta biljka iz porodice ruža rađa odmah nakon sadnje. Živi u proseku od 8 do 14 godina.

Plod dozreva u junu i julu, a berba se obavlja svakog drugog ili trećeg dana i maline se pakuju u posebnu ambalažu. Za čuvanje su najbolje hladnjače u kojim je temperatura -1 °C do 0 °C, a relativna vlažnost vazduha od 80 do 95 %.

 Ovo crveno blago ima izrazito  lekovita  svojstva. Bogata je vitaminima B, C, K i E. Preporučuju se za dijabetičare jer spadaju u namirnice s niskim glikemijskim indeksom. Dobre su za podizanje imuniteta i čuvaju zdravlje očiju kao i zdravlje srca. Takođe, malina je jako dobar čistač krvnih sudova, sprečavaju oštećenje mozga i gubitak pamćenja, a zbog svoje niskokaloričnosti, savetuju se uz svaku dijetu.

 

Srbija 95 % malina izvozi kao poluproizvod. Međutim, od maline se prave razni proizvodi:

  • sok, sirup, vino, rakija, prirodni liker, kompot, sladoled, malina u prahu, slatko, džem, marmelada, voćni jogurt.
  • ulje maline koristi se u kozmetičke svrhe za negu kože, kao i sjajan sastojak krema za zaštitu od sunčevih zraka.

 

Jedna od važnijih stvari za ljude koji se bave proizvodnjom ovog srpskog brenda jeste osiguranje. Zapadna Srbija je mesto u kojem je izražena pojava grada. Osiguranje maline u zapadnoj Srbiji nije nepoznanica i većina ozbiljnih proizvođača uključena je u ovaj vid osiguranja samostalno ili preko ugovarača (hladnjače).

Osnovno osiguranje maline podrazumeva gubitak količine roda maline usled dejstva grada, požara ili groma, a mogu se ugovoriti i dopunski rizici: oluja, mraz i poplava.

 

 Zanimljivosti o malini

Maline su vrlo plodne i zahvalne voćke za sadnju, samo jedan plod ima između 100 i 120 semena.

*Blagotvorno deluju na trudnice. Veruje se da maline pomažu trudnicama kod kojih je počeo porođaj – naime, postoje tvrdnje da pijenje čaja od listova malina skraćuje drugu fazu porođaja.

 

*Maline se ukrštaju sa drugim bobočastim voćem kako bi se dobile nove vrste, pa tako imamo vrstu koja je dobijena ukrštanjem maline i kupine (Theloganberry); maline, obične i crvene kupine (Boysenberry); maline i kupine ostruge (Nessberry) i mnoge druge.

*Maline imaju više vitamina C nego narandže, veoma su bogate vlaknima, imaju malo kalorija i snabdevaju vas znatnom količinom folne kiseline.

* Izraz malina (originalno: raspberry) potiče od francuske reči „raspise“ što znači slatko roze vino.

*U hrišćanskoj umetnosti, maline su simbol ljubaznosti.Crveni sok iz malina vezuje se za krv koja protiče kroz srce, gde se ljubaznostizvorno nalazi. 

Autor: Kristina Lukić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *