ZAŠTO JE DOBRO UPISATI EKONOMIJU?

Društvo

Ekonomija se mnogima čini teškom, dosadnom i nezanimljivom. Skup brojki i podataka, ne baš tako sjajno globalno ekonomsko stanje dovode u pitanje zašto uopšte treba da se bavimo ekonomijom i da je izučavamo.

 

photo: vectorpicker

Međutim, tokom studiranja, učićete i praktične stvari. Iako je ekonomija velika oblast, tokom njenog studiranja naučićete stvari koje će vam koristiti u daljem životu. Proučavaćete kako funkcioniše proizvodnja, imaćete drugačije i realnije poglede na društvene nejednakosti i socijalnu politiku.

Kao student ekonomije imate mogućnost specijalizacije u usko vezanim granama ekonomije koja vas najviše zanima. Neke od grana su knjigovodstvo i računovodstvo, statistika, revizija, konsalting, marketing i menadžment, a nakon osnovnih studija možete upisati i postdiplomske ukoliko ste voljni da nadogradite vaše znanje. 

Svakodnevni život svih nas izaziva mnoge ekonomske probleme i nedoumice. Izučavanjem ekonomije stičete mogućnost da u budućnosti donesete važne odluke koje se tiču vas.

Pre same odluke da upišete ovaj fakultet treba da znate da ova karijera zahteva dosta truda, rada, upornosti i vremena. Potrebno je dobro znanje matematike kako ne biste zaostajali na predavanjima. Bitno je i da znate koji smer je za vas i da se dobro pripremite zanjega. Ukoliko odlučite, nemojte sebi dozvoliti da vas pokolebaju, nego studirajte  svojom voljom i željom. Isplatiće se. 

Ono što je takođe bitno da znate jeste da nakon završetka osnovnog studiranja, mnogi diplomirani ekonomisti odlaze u inostranstvo zarad daljeg usavršavanja ili posla. Ukoliko dobro savladate gradivo, možete da radite bilo gde jer se na kraju gleda koliko imate praktičnog i naučenog znanja.

 

Upišite ekonomiju i ideja više neće biti ideja. Stvari postaju moguće!

 

Autor: Kristina Lukić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *