Danas je Svetski dan zaštite životne sredine!

Društvo

„Planeta Zemlja lepa i draga u sebi nosi mnoga blaga. Šume, planine, ravnice i reke samo su prirodne lepote neke koje treba čuvati i paziti, a nikako uništavati i gaziti.“ – Nataša Križanić

Ovo je jedna od dečijih pesmica koja male ljude uči značaju naše planete i prirode. Znanje o ekologiji bi trebalo da bude malo šire,da i ovi veliki nešto o njoj znaju.

Danas je Svetski dan zaštite životne sredine. 5. jun se obeležava kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine. U sve te aktivnosti su uključene i vladine i nevladine organizacije. 

Ove godine, mesto proslave je Pakistan. Svake godine je drugi domaćin i tom prilikom vlada zemlje koja je domaćin, određuje temu skupa, kao i slogan i logo. 

  1. godina je veoma značajna i predstavlja početak Dekade obnove ekosistema. Projekat bi trebalo da traje od 2021. do 2030. godine. Ovo ekološko razdoblje ima za misiju da oživi milijarde hektara od šuma do obradivih površina i od planinskih vrhova do morskih dubina. UN su pozvale pojedince, grupe, vlade, kompanije i organizacije da udruže snage u globalnom pokretu Generacija obnove. Cilj projekta je zaustaviti degradaciju ekosistema da bi se svima osigurala održiva budućnost. 

Logo skupa ove godine je „Reimagine. Recreate. Restore.“. S obzirom da se vremenom povećava svest o zaštiti životne sredine i da se svet sve više trudi da očuva prirodu u što boljem stanju, UN je ove godine priremio i priručnik za obnavljanje ekosistema kako bi pomogao svima koji su zainteresovani da se priključe pokretu Generacija obnove. U pravilniku se nalaze praktični saveti za konkretne aktivnosti, promena ličnih navika i širenje ideje obnove ekosistema u javnosti. 

Samo zdravi ekosistemi mogu obezbediti sredstva za život ljudi, biti brana klimatskih promena i zaustaviti nestajanje biodiverziteta.

 

Ovogodišnji domaćin već od 2019. godine je pokrenuo sličan projekat, sa ciljem da do 2023. godine izvrše restauraciju ekosistema Cunami sa deset milijardi stabala. Do sada su zasadili milijardu i veoma su zadovoljni kako se situacija odvija, uz nadu da će ispuniti isplanirano.

Srbija je zemlja u kojoj se tek budi svest o ekologiji. Budući da naši najmađi počinju u vrtiću, ali i u osnovnim školama da uče šta je bitno za naš zdrav život. Učiteljice ih uče da mi nismo jedina živa bića i da su svima pobreni voda, vazduh, zemljište, ali ne prljavi već čisti. Zato nam oni prenose da ne treba bacati đubre na travu ili u reku, da treba biti savestan i voditi računa o prirodi. Ekologija je sve češće upotrebljivana reč u našem govoru, a da li znamo šta to tačno znači i podrazumeva? 

Ekologija je naučna disciplina koja proučava raspored i rasprostranjenost živih organizama i biološke interakcije između organizama i njihovog okruženja. 

S obzirom da smo svi u tom lancu i znajući da priroda bez nas može, a mi bez nje i ne baš potrudimo se da je čuvamo i učinimo što lepšim mestom za život. 

Reciklirajte, čistite, ne zagađujte, osvestite se, budite ekološke patriote! Priroda će znati da vam se oduži!

„Zato neka se svi pomuče, oni što ne znaju – neka nauče kako planeta da bude čista i kao sjajno sunce blista. Poručujem – osvesti se svete jer nemaš druge planete!“ – Nataša Križanić

Autor: Teodora Kijanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *