5.jun Dan kada je uspostavljena prva internet veza

Društvo

Da li ste nekada razmišljali o tome kako je nastao internet, i kako zapravo  funkcioniše ceo proces sakupljanja i prenosa podataka, kao i brza veza koja spaja  dva grada, dve države, dva kontinenta? Živimo u vremenu u kom tehnologija  pokreće svet, spaja ljude na ražličitim krajevima zemaljske kugle, a da ne pričamo  o pogodnostima koje omogućava iz udobnosti vašeg doma.  

Ne izlazi vam se napolje, zamenili bi izlazak sa društvom, druženjem sa omiljenim  likovima iz poznatih serija i filmova? Odlično! Internet stupa na snagu, imate  Netflix, platformu koja omogućava gledanje kako serija, filmova, emisija probranih i pažljivo skupljenih sa svih delova sveta baš po vašem ukusu. Volite  gejming, druženje sa drugim ljubiteljima igrica? Može, internet je tu da vam  pronađe igru po vašoj meri uz koju ćete uživati satima. Javno informisanje je  postalo nikad lakše i jednostavnije putem internet veze. Iskucate glavne smernice o  temi koja vas zanima, i izadje vam niz članaka i sadržaj koji ste tražili. Život je  dosadan bez muzike, na desetine platformi za skidanje i besplatno slušanje muzike  omogućava da svako pronađe nešto što voli, znate kako kažu, muzika je melem za  dušu, a i glavni medikament za redukovanje stresa i anksioznosti. Globalno  povezivanje kao od šale, eto to je internet! 21. vek se čini kao milenijum  mogućnosti, u kome stvarno ništa nije nemoguće.  

Ali stanite malo, kako je sve počelo?

Šta je zapravo internet?  

Da ne dužim, internet je svetski sistem umreženih računarskih mreža koje  omogućavaju funkcionisanje komunikacionog sistema. Čuveni ARPANET je  preteča današnjeg interneta, nastao 1969. godine, istraživanjem mreže računara  pod kontrolom Ministarstva odbrane SAD-a. Prva internet veza puštena je u  pogon, na današnji dan 5. juna iste godine, ali se koristila u vojne svrhe. Možda je  veza bila slaba, brzina od 50 kbit/s danas se čini smešnom. Ali s obzirom na period nastanka, svaka vrsta truda je bila duboko cenjena. Tek 30 godina kasnije, internet  je uspeo da se probije na svet trgovine i poslovanja, stvarajući javnu dostupnu  mrežu u vidu paketa koji povezuje mrežu i računare korišćenjem protokola. U  okviru prvog paketa nalazila se elektronska pošta, chat room, prenos datoteka i  podataka, dokumentacije otvorene world wide vebom.  

Sve što je podložno istraživanju, ima svoje prednosti ali i mane. ARPANET je  nastao sa primarnim ciljem da se otkrije koje će komandne mreže opstati, i da li  takva mogućnost uopšte postoji ako dođe do nuklearnog napada. Vrlo brzo  uvidevši prednost brze veze, vojni eksperiment je prerastao u javno istraživački  rad.  

Sve što vam je povereno na korišćenje čuvajte dobro, imajte na umu ako ispadne  uvek postoji opasnost da se ne polomi i u potpunosti ne izgubi.  

“Internet postaje gradski trg globalnog sela sutrašnjice.”-Džimi Karter

Autor: Sanja Petkov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *