Sveti mučenik Jovan Vladimir, srpski knez koji je postao prvi svetac

Društvo

Hvalimir je imao tri sina: Petrislava koji je vladao Zetom, Dragomira koji je dobio Travniju i Miroslava kome je pripalo Hlevno i Podgorje. Vladimirov otac Petrislav je dobio i Hlevno i Podgorje zato što njegov brat nije imao dece. Kada je Vladimir postao knez u drugoj polovini desetog veka, njemu je pripala Zeta i ostali predeli Ilarije i Dalmacije.

Kao dete je bio krotak, smiren, ćutljiv i bogobojazan. Voleo je duhovno i božansko, a prezirao materijalno. Kao knez bio je pravičan miroljubiv i pun vrlina. Vredno je izučavao Bibliju i bio veoma milosrdan i velikodušan prema siromašnima. Jeretike je vraćao ka pravoslavnoj veri.

Ljudi su ga poštovali zbog njegove mudrosti. Slao je učitelje da propovedaju veru, ljude da povedu u veru i da vrate jeretike na pravi put. Podizao je crkve, manastire i bolnice. Pored toga što je bio moćni vladar, bio je i krotki sluga Nebeskoga cara Hrista.

Kada nije više mogao da se bori protiv cara Samuila predao se. Postoji priča da se Samuilova ćerka zaljubila u kneza dok je bio zatočenik. Tako se car smilovao i odlučio je da se venčaju. To je ona lepša priča. Dok istoričari tvrde da je Vladimira oženio sa svojom ćerkom kako bi bio poslušniji vazal.

Ubio ga je Jovan Vladislav na prevaru 22.maja 1016.godine. Odrubljena mu je glava ispred crkve Prespi, gde je i sahranjen. Nazvsn je prvo mučenikom, zatim su ga proglasili za prvog sveca. Supruga mu je prenela mošti u manastir Bogorodica Krajinska, da bi 1381. mošti bile premeštene u manastir Jovana Vladimira kod Elbasana. Od 1995 godine se nalazi u Sabornoj crkvi u Prištini. Poznat je i kao zaštitnik grada Bara i kao hrama u tom gradu. Takođe je slava grada Bora.

 

Autor:Aleksandra Lazić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *