Japan: Tehnologija zaštite kuća od zemljotresa

Biznis

Kada su masivni zemljotresi decenijama unazad pogađali Japan i ubijali na hiljade života te ostavljali ljude bez krova nad glavom, mišljenje nadležnih u toj zemlji se promenilo. Sledeći Italiju koja ima napredne tehnologije otporne na zemljotres, Japan se odlučio na isti korak gradeći lebdeće kuće otporne na ovu nepredviđenu nepogodu.

 

AIR DANSHIN: BUDUĆNOST JAPANA

Japanska kompanije Air Danshin od 2005. godine razvija tehnologiju kako bi stanovnici bezbrižno živeli i kada uslede nenajavljeni zemljotresi. Slike kuća koje lebde nad zemljom, a ispod kojih se čini da se nalaze vazdušni baloni, postala su glavna atrakcija na internetu. Mnogi su posle toga odlučili da kontaktiraju kompaniju kako bi došli do pojašnjenja. Nadležni Air Danshina su rekli da rade na tome da podignu kuće sa zemlje da bi se izbegla strukturna oštećenja izazvana zemljotresom.

KAKO OVO FUNKCIONIŠE?

Savremena tehnologija koristi kompresovani vazduh, a ne nešto nalik na balone. Na prvi pogled kuća se ne razlikuje od ostalih japanskih domova osim što se ispod nalazi dodatni temelj, senzor i vazdušni kompresor. Senzor nadgleda seizmičku aktivnost i podrhtavanje. Jednom otkriven, senzor će poslati signal vazdušnom kompresoru izvan kuće koji će strujati kompresovani vazduh između ugrađenih temelja otpornih na zemljotres. Iz kompanije kažu da će se kuća u roku nekoliko sekundi podići sa tla do 1.2 inča ili 3 centimetara, sve dok drhtaji ne prestanu. Zatim se vazduh polako ispušta, vraćajući kuću u prvobitni položaj. Mnogi ovo čudo nazivaju plutajućom kućom koja nije u dodiru za zemljom i neće se tresti. U nedavnoj proceni, Air Danshin je rekao da je 30 njegovih domova ostalo neugroženo nakon što je zemljotres jačine 7.3 stepena pogodio delove Japana u februaru.

Opšta ideja koja stoji iza lebdeće kuće počela je improvizacijom na stolu za mućkanje kada su kuću, stavljenu na taj sto, opremili sa nekoliko stanovnika, par komada nameštaja i punim čašama vina. Kada su je lažni drhtaji pogodili, stanovnici jedva da su primeti nešto, a uz to nije prolivena ni jedna kap iz čaše.

Ljudi iz kompanije veruju da će sistem posedovati svako sa novim kućama odgovarajuće težine, a oni sa starijim moći će naknadno da ugrade u postojeće domove. U Japanu postoji oko 230 kuća sa ovom tehnologijom od maja 2021. godine.

Japan je zemlja sa najviše zabeleženih zemljotresa prema američkom Geološkom zavodu. Od 2010. godine bilo je više od 10.000 zemljotresa u Japanu i oko njega. Tako je zemljotres jačine 9.1 stepen, najjači u istoriji ove države, zabeležen 11. marta 2011. godine u Tokiju. Portparol kompanije Masatake Honda, rekao je tom prilikom da su domovi sa njihovom tehologijom preživeli zemljotres te godine bez oštećenja.

Ostaje pitanje šta bi se dogodilo kada bi kuće pogodio visoki talas zemljotresa? Vrlo verovatno bi skliznula sa temelja ili odletela kao u Ozu.

Autor: Isidora Simić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *