OVU SU RAZLOZI DA POSETIMO ALBANIJU

Društvo

Država u jugoistočnoj Evropi, koja izlazi na dva mora, Jadransko i Jonsko, Albanija kao turistička destinacija poslednjih godina sve  primamljivija i za turiste iz Srbije.

Godina 2020. u svetu će se pamtiti po virusu korona koji je izmenio svet, uslovio različite mere predostrožnosti, zatvorio granice, otežao putovanja čak i među najbližima. Ipak, za mnoge srpske turiste, 2020 godina pamtiće se i po premijernom odlasku na letovanje u Albaniju. Tirana je odlučila da se granice ostave potpuno otvorene, u zemlju se ulazilo bez potrebe za nekim testom ili izolacijom. Turisti koji su posetili ovu Zemlju, kažu da je razgovor na engleskom jeziku za domaćine bio uobičajena stvar, nema mesta gde je sporazumevanje bilo nemoguće. Prijatno zvuče I cene u prodavnicama ili restoranima- porcija morskih plodova od 600 dinara, pica za 500 dinara ili kafa za 100 dinara.

Kako Albaniju nudi izlaz na dva mora, za ovu opciju mahom se odlučuju turisti iz Beograda, Novog Pazara I Niša.  Prednost je što je turizam I dalje slabije razvijen, pa su cene niske. Direktan let između dva glavna grada I mala udaljenost zemalja ono su što najviše privlači turiste iz Srbije u Albaniju. Za one koji razmišljaju o Albaniji, kao destinaciji za letovanje ove godine, predlaže se da posete plaže na  Jonskom moru, Tiranu, kao I planine koje nazivaju – albanskim alpima.

Najveći albanski turistički centri su na južnom primorju, Valona u koju ulažu Italijani I Saranda vrlo primamljiva za invenstitore iz Skandinavije.

Bez obzira na to što je Drač najveća albanska luka, to je i poznato letovalište na obali Jadranskog mora. Ovde se poslednjih godina uveliko gradi. Podignuto je oko 150 hotela, a apartmane u izgrdanji najčešće kupuju Albanci iz dijaspore ili turisti iz Zapadne Evrope.

Sa prosečnom platom od 240 evra, Albanija za turiste nije skupa. Velika je nezaposlenost pa je u vreme sezone ugostiteljima svaki gost važan.

Multikulturalnost spaja ove ljude. Od džamija, preko katoličnih i pravoslavnih crkava do najvećeg rimskog amfitetara u Draču, mletačkih kula i građevina iz doba Viznatije.

Obnovljeni putevi, novi auto-put od Tirane do Drača, dobra povezanost preko mora sa Italijom i Grčkom prednost su albanskih mesta koja su od malih seoskih sredina, zahvaljjujući stranom kapitalu, postala pravi turistički centri.

Odnos dinar-lek praktično je 1:1, onda lako može da se izračuna šta koliko košta. Hleb je 50 leka, giros 200 leka, pica 400 do 500, orada 800 do 1.000 leka, sokovi i pivo su 150, kafa je 100 leka.

Meso i povrće jeftinije je u marketima u Albaniji nego u Srbiji, dok je voće uglavnom skuplje. Oni koji su letovali u Draču ili Valoni kažu da su tamo cene još niže, dok je gorivo kao i kod nas.

Letovanje u Albaniji totalno je ispunilo  očekivanja srpskih turista tokom prošle sezone, a u nekim segmentima čak i premašilo. More je divne tirkizne boje, priroda očuvana, plaža imaš da biraš – peščane, šljunkovite, stenovite. Dobar deo plaža je zakupljen i iznajmljuju se suncobrani i ležaljke, ali ima i gradskih, ima i divljih, pa ko šta voli. Svi, od vlasnika apartmana, preko ugostitelja i trgovaca, do onih koji rade na plažama, svojski se trude da ti pomognu i učine boravak što opuštenijim.

Autor: Marija Jovičić   Izvor: Albanija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *