Bojčinska šuma – prirodno dobor lokalnog značaja III kategorija –

Društvo

Bojčinska šuma je zaštićena 1965. kao spomenik kulture sa obrazloženjem da ,,predstavlja redak, na području grada Beograda, memorijalni prirodni spomenik i ambijent vezan naročito za razvoj narodnooslobodilačkih pokreta i borbe naroda južnog Srema’’, kao i mesto vođenja borbi u I svetskom ratu između srpske vojske i Austrijanaca.

 

Za vreme I svetskog rata, u reonu Bojčina, meštani okolnih sela nalaze u šumi sklonište za vreme borbi sa austrougarskom vojskom, kao i samim austrugarskim vojnici odbegli sa fronta u Rusiji, a i oni vojnici iz Srema koji nisu hteli da se bore protiv srpske vojske.  U periodu između dva svetska rata, tačnije do 1934. godine, šuma Bojčin je prirodno lovište kralja Aleksandra Karađorđevića. 

Danas, ovo područje krasi gusta šuma površine 629,50 hektara, prirodan ekosistem, mnoštvo divljih životinja. Glavna staza se prostire duže cele šume, a sa leve strane se nalaze utabani putići koji su kvalitetni jer vode do trim staze. Desno se nalazi površina sa mangulicama. Taj deo imanja rezervisan je samo za te životinje. U šumi je ukupno evidentirano 185 biljnih vrsta, od kojih 15 imaju status zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta. U šumi raste 165 vrsta gljiva. Od divljih životinja, ovde možete videti gmizavce, zečeve, divlje svinje, srndaće. 

Foto: Isidora Ignjatović

 

Na početku Bojčinske šume 2010. godine je izgrađena letnja pozornica, ovde leti održavaju manifestacije. Pored pozornice nalazi se etno Restoran ,, Bojčinska koleba“. 

Da li ste spremni da se upustite u avanturu? 

Foto: Isidora Ignjatović

 

Autor: Isidora Ignjatović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *