Srbi su u dvadesetom veku najviše stradali, a mi to uopšte ne shvatamo!!!

Društvo

Iako Srbi spadaju među narode koji su najviše stradali u 20. veku, po kulturi sećanja na ta stradanja to se ne bi reklo.

Za razliku od Jevreja, koji svoju decu kao školarce dovode u Jad Vašem kako bi se upoznala sa strahotama koje su njihovi preci preživeli, i koja o tome treba da napišu pismeni zadatak, naši đaci ne obilaze spomen-obeležja koja svedoče o mukama njihovih pradedova.

Sva stratišta iz dva svetska rata bilo bi teško i obići, mnoga od njih su i neobeležana, ali postoje mesta koja nijedan osnovac ne bi smeo da preskoči. Na primer, Šumarice kod Kragujevca, gde su Nemci 1941. godine za jednog svog nastradalog vojnika streljali 100 Srba. Žrtve su bili 300 đaka kragujevačkih škola.

 

Naše prosvetne vlasti donele su pravilnik po kome se tokom osam razreda osnovne škole mora obići osam regiona u Srbiji, ali nigde nije navedeno da prilikom obilaska Šumadije obavezno moraju da posete i Šumarice, gde su pre 80 godina pred streljački vod izvedeni njihovi vršnjaci. Bilo bi prirodno i da đaci iz Beograda na nekom času istorije posete logore Sajmište i Banjica, ili da obiđu Jajince…

Neki kažu i da bi svako dete trebalo bar jednom odvesti na Krf i Vido, na Zejtinlik… Ali po važećem pravilniku o ekskurzijama, u inostranstvo mogu putovati samo đaci četvrtog razreda srednje škole. Oni idu u Grčku, ali nemaju obavezu da posete ove simbole stradanja u Prvom svetskom ratu.

Maturanti srednjih škola idu i u Španiju i u Italiju, gde obilaze znamenitosti Mediterana, put ih vodi preko Hrvatske, pa bi mogli da svrate i u logor Jasenovac i poklone se senima stotina hiljada sunarodnika pobijenih u ustaškim pokoljima.

Istoričari upozoravaju: svest o genocidu osnovni je uslov da se spreči da se on, u budućnosti, ponovi.

A razvijanje i negovanje te svesti počinje – već u školi.

Izvor: Večernje Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *