1.jun Međunarodni dan deteta

Društvo

Dete je kao pupoljak, staraš se o njemu dok se ne osamostali dovoljno da otvori  svoje latice i pokaže u šta je izrastao. A kad se razvije u dražesan cvet, opet budi  tu, da zalivaš i neguješ njegovu stabljiku, jer i odrastao čovek je u duši dete.  

Nebrojano puta smo shvatili da život nije kratak, ako svoje vreme iskoristiš kako  treba. Živeći, zaboraviš na čekanje, a uživajući u životu ne razmišljaš o njegovom  kraju. 21. vek je postao prava mala džungla, iza svakog ćoška vreba opasnost,  nažalost deca su tu najugroženija vrsta. Živimo u vremenu, kada je broj stope  kriminala postao nadprosečan, a deca se nalaze na udaru. 

Međunarodni dan deteta se proslavlja kao bi se ukazalo na dečija prava, njihovu  ugroženost i mogući nestanak. 1. jun je izabran za datum kojim će se proslavljati  ova manifestacija od strane Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija 1954. godine.  Sličan događaj slavimo i 20. novembra, pod nazivom Svetski dan dece, osvrćući se  na njihov značaj, i koliko su deca zapravo nezaobilazna tačka svakog društvenog  sloja. Prvobitan naziv nosio je Međunarodni dan zaštite dece, osvrćući se na sve  veći broj obolele dece, ili dece sa posebnim potrebama, odlučeno je odlukom UN  da ovaj događaj treba da nudi spoj i zajedništvo, gde ne postoji razlika u jeziku,  nacionalnosti, veri isl. Dete je samo dete, i treba da uživa prava kao i svako drugo  biće na zemlji! 

Prvi put, dečija prava su utvrđena Konvencijom o pravima deteta usvojenom od  strane UN 1989. godine. Osnovna načela koje je propagirala ova konverncija su:

-Pravo na život, opstanak i razvoj 

-Pravo na participaciju 

-Najbolji interes deteta 

-Pravo na nediskriminaciju 

Ovo je grubo rečeno, kolaž zakonskih potreba u kojem je izvrdavanje kažnjivo i  nedopustivo. Međutim, svi znamo da se deca obraduju malim stvarima, ukrasima,  igrom i veseljem. Detinjstvo je jedan od najblažesnijih perioda u životu čoveka.  Kao da si ušuškan i zaštićen od svih poteškoća i zamki koje svet nudi, neuprljan i  čist, očuvan i podignut tako da napraviš razliku, i uvidiš istu.  

Čovek postaje najbliži sebi kada postigne onakvu ozbiljnost koju ima dete dok se  igra. Ne žurite previše brzo da odrastete, detinjstvo je kao album slika, ne možeš da  ga samo prelistaš a da se ne nasmeješ. Osmeh deteta u kom god vremenu živeli,  ostaje neprocenjiv.  

Autor: Sanja Petkov 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *