31. godišnjica od osnivanja CNN

Društvo

Za procvat medija možemo se zahvaliti napretku tehnologije, i potrebi da znamo u  svako doba dana i noći, šta se dešava na dugoj strani zemaljske kugle. Znate, za  poznati kanal pod nazivom N1 televizija, ovde se prenose aktuelne teme iz sveta,  obuhvatajući sve sfere. Akcenat je naravno i na aktuelnostima koje pogađa naše  medijsko područje, dakle Balkan, s toga se prenos vrši na srpskom, hrvatskom i  bosanskom jeziku. Ali da li ste znali da je N1 zvanični partner poznate kablovsk  mreže CNN? 

Da, dobro ste čuli, Američki gigant je svoje korenje pustio i na ostale delove sveta,  ne zamarajući se problemom udaljenosti. CNN je 24-satni informativni kanal koji  se emituje putem satelita i kablovske televizije, u vlasništvu AT&T. Ova medijska  kuća osnovana je 1980. godine od strane medijskog posednika Teda Tarnera, kao  24 časovni kablovski kanal za vesti. Na početku, doživeo je velike ovacije, bio je  prvi televizijski kanal koji se bavio vestima koje uključuju sva američka područja. Sedište ovog giganta je uspostavljeno u Atlanti,a njihov program se emituje iz tri  centra:Atlante, Njujorka i Vašingtona. Kasnije je CNN odlučio da proširi svoju  sferu interesovanja, pa je kanal podeljen na CNN international i CNN/U.S. što bi  mogli da prevedemo kao domaće vesti unutar Amerike.  

Dobra informisanost omogućava da približno postanemo svesni opasnosti koja  postaje obilno prisutna u svetu, kada vidiš kandže svog neprijatelja, mnogo je lakše  spremiti se za borbu. U avgustu 2010. godine CNN je postao dostupan u više od  100 miliona domaćinstava u SAD. Bitno je napomenuti da zahvaljujući  international provajderu CNN može pratiti ukupno 212 zemalja sa područja svih  teritorija. 

Kao i svaka mreža, u usponu i planetarnoj slavi, nije uspela a da ne bude meta stranih vlada i organizacija koje su je optuživale da svoju platformu koristi kako bi  iskazala svoje političko mišljenje kao jedino ispravno, i kako bi ga nametnula u  cilju sticanja što veće kontrole nad ostalim zemljama. Politika je moć, a ako si  politički svemoćan ko te može zaustaviti? 

Najčešće optužbe su se ticale na zauzimanje projevrejskih stajališta o događajima  na bliskom istoku. Kao što znate CNN se i proslavio, zahvaljujući dobroj  informisanosti i istraživanju cele situacije u Zalivskom ratu. A zbog nepogodnosti  između Amerike i Kine, koja vlada već dugi niz godina, Kina je često optuživala  ovaj kanal za antikinesku propagandu. Odatle poslovica „Nemoj biti kao CNN“,  što se može protumačiti na mnoštvo načina, a jedan od njih je nemoj biti pristrasan,  odnosno nemoj se povlađivati većini iz straha da će te napustiti.  

Možemo se složiti da mediji igraju bitnu ulogu u svetu, zato ih i zovemo sedma  sila. Često imaju moć da kreiraju stvarnost koja se njima dopada. Ali samo neuk  čovek će dozvoliti da ostane zadrt, izopšten iz dešavanja i u mrklom mraku. U  nama je moć da otvorimo oči, i sagledamo stvari na pravi način, samo je pitanje  želimo li? 

Autor: Sanja Petkov 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *