Predsednik Vučić: “ U narednih nekoliko dana očekujemo da još nekoliko zemalja povuku priznanje Kosova“

Politika

Vučić je rekao da je Grčka naša bratska zemlja i da se nada da ona neće donesti tu lošu odluku.

„Za nas je važno da nema panike za Srbiju nikakve, mi smo znali ovakve stvari. Prvo su uspostavili kancelariju za trgovinske veze kada su nam Albanci uvodili protivpravne takse, a onda smo u petak u pet popodne obavešteni od Grčke da oni dalje unapređuju saradnju sa Kosovom, podižu nivo komunikacija u kanceraiju za kosovske interese. To je za nas bolno, teško, da ne govorim da je nama Grčka draga, bratska zemlja i nadamo se da neće doneti tu odluku“, rekao je Vučić.

„Nema potrebe za panikom jer je to deo velikih pritisaka koje smo mi kao zemlja očekivali. To se radi u isto vreme, dan uoči posete Lajčaka Beogradu, a dve nedelje pred nastavak dijaloga. U slučajnosti ne verujemo“, rekao je Vučić.

Ističe i da niko neće da ispravi Vjosu Osmani, o čemu god da priča.

„Potrebno je Srbiju saterati uz zid, ali to nisu samo pritisci oko Kosova nego da bi se zaustavila Srbija u ekonomskom rastu“, naglasio je Vučić.

„Nije niko od nas ovo izmislio, videli smo sve kako se zbiva. EU i Amerika pritiskaju, a njihovo rešenje je međusobno priznanje Kosova. Njima ne smeta kada nas vređaju, a stvaraju kojekakve non-pejpere, pa mene optužuju za to“, kaže Vučić.

„Lajčak mora da sluša Berlin i Pariz“

„Lajčak mora da sluša šta kažu Berlin i Pariz. Srbija je dobra samo kada sluša i kada je manja i slabija od svih u regionu. Onog trenutka kada Srbija postaje snažnija, to ne odgovara, to mora da se zaustavi jer Srbija postaje hegemon“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je još ranije najavljivao da očekuje snažnije pritiske na Srbiju o kosovskom pitanju, ali i pritiske na druge zemlje.

„Videćete koliko će zemalja povući priznanje. A onda ćete da vidite kako se jedna mala Srbija bori kao „pacov u uglu“ kako to kaže jedna britanska doktrina, borićemo se kako znamo“, rekao je Vučić.

„Kao što vidite, Albanci ne žele da poštuju Dejtonski sporazum, niti njih zanima Zajednica srpskih opština. Njih to ne interesuje. Želimo da se nestali traže pod istim uslovima. Niko to neće da prihvati. Albanci to nisu hteli da prihvate. Vi nama kažite želimo da kopamo u Raškoj, mi ćemo dozvoliti sve što treba, ali da se i sa nama tako isto sarađuje. Oni neće to. Odbili su. Mi hoćemo samo pošteno, ali ne može. Moraju da budu zločinci samo Srbi“, rekao je Vučić.

„Na vlast u Prištini došli velikoalbanski jastrebovi“

Vučić je govoreći o razgovorima na sastanku održanom u Sloveniji u okviru procesa Brdo Brioni, kazao da nije vređao Vjosu Osmani, predsednicu samoproglašenog Kosova.Vučić je rekao da su na vlasti u Prištini trenutno „velikoalbanski jastrebovi“ koji uživaju ogromne simpatije zapada, posebno Nemačke.

„Žena je pričala o tome kako sam je ja vređao. Nisam je vređao, nijednu nepristojnu reč nisam izgovorio, ali bilo je da Srbija mora da plati cenu svojih zločina, Srbija je ovakva, onakva. Vi se onda pitate da li oni hoće sporazum sa Srbijom, šta hoće u stvari i shvatite da bi oni najviše voleli kada bi neko mogao da ponovo bombarduje Srbiju i napadne je“, kazao je Vučić.

Navodi da to da ponovo napadnu Srbiju u bilo kom smislu nije realno, jer vodimo dovoljno mudru, staloženu i pametnu politiku.

„Ali, došli su na vlast jastrebovi velikoalbanske politike koji uživaju ogormne simpatije zapada, posebno Nemačke, ne toliko Amerike i to zato što ministarku spoljnih poslova u Prištini doživljavaju kao svoju, Osmani je američki đak, Kurti oženjen Norvežankom. Suština je da su to pravi albanski jastrebovi koje su ovde neki predstavljali kao dobre ljude“, navodi predsednik.

„Pozivaćemo se više na Briselski dijalog, nego Dejton“

Podseća da je rekao da ćemo se pozivati na Briselski dijalog više nego na Dejtonski sporazum, jer Albanci ne žele da ga poštuju, niti žele da formiraju Zajednicu srpskih opština, koja ih suštinski ne zanima.

Vučić ističe i da pričaju o nestalim osobama, a da je on ponudio Albancima da se pretraži svako mesto u centralnoj Srbiji za koju sumnjaju da je grobnica, ali da hoćemo iste uslove, odnosno da se i na KiM pretraže mesta za koje se zna da su grobnice.

„Albanci neće to, odbili su, odbio je Hoti, Skender Hiseni, neće to. Suština je da kada pričate o pravdi i kažete hajde da bude ista za Srbe i Albance, ne može, jer moraju zločinci, silovatelji da budu samo Srbi, krivci samo Srbi dok ne prođu kroz katarzu“, kaže predsednik.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *