Dan kada je prvi put zazvonio Big Ben-Londonski gigant

Društvo

“Satovi ubijaju vreme. Vreme je mrtvo u onom trenutku kada ga te male stvarčice  otklikaju. Vreme oživi jedino kada satovi stanu.” – Vilijam Fokner 

Koliko je vreme važno, govori i svaki protraćen trenutak, koji je mogao biti bolje iskorišćen ali je zaludno postao prošlost. Satovi su sofisticirana nota i privilegija društva da za svoj život učine nešto više i bolje, ne rasipajući vreme, nažalost ono što se dogodilo pre dva minuta ne možemo pomeriti kao kazaljku na satu unazad, vreme je nezaustavljivo putovanje bez određene destinacije. 

Big Ben je džinovska kula-toranj, na čijem vrhu leži sat zvonik koji je sa radom počeo na današnji dan, 31. maja 1859. godine kada se zvanično prvi put oglasio. Nalazi se na visini od 97 metara, na tornju Svetog Stefana nad domovima kraljevske porodice u Vestminsterskoj palati. Naziv Big Ben se prvobitno odnosio na kulu, međutim zvanično nosi naziv glavnog zvona unutar zvonika. Glavno zvono broji časove i teži tačno 13 tona. Na poleđini sata, koji je svoje baze imao na sve četiri strane stoji kratka poruka napisana na latinskom jeziku “Domine salvam fac reginam nostrum victoriam primam” što se na našem jeziku može prevesti kao Bože, sačuvaj našu kraljicu Viktoriju.”

Mnogi tvrde da je sat dobio ime po čuvenom londonskom komesaru Bendžaminu  Halu kopji je bio zadužen za radove u to vreme. Nakon bombe koja je baćena na  palate za vreme II svetskog rata, kula Sveti Stefan je preživela a da se ne obruši I 

sat je nastavio da funkcioniše bez neke veće štete. Računanje vremena na ovomm  satu određeno je snopom novčića postavljenim na klatno sata, koje obezbeđuje  konstantno kretanje kazaljki. Noću su osvetljene sve četiri strane sata, svaka po 23  metra. A svetlo iznad Velikog Bena svetli samo da obavesti javnost da je u toku  zasedanje parlamenta.  

Sat je zbog svog neprekidnog poluvekovnog kretanja morao na restauraciju 2016.  godine. Pored uređivanja Big Bena, podložno sređivanju bila je i Elizabetanska  kula, radovi su procenjeni na oko 29 miliona funti.  

Danas, zvona su utišana, Big Ben odmara, ali vreme teče. Tradicija koja je  privremeno prekinuta, uskoro će se nastaviti. Kazaljke će početi lagano da se  pomeraju, mehanizam će se zahuktati i zvono će pozdraviti građane Londona. Svet  je u stalnom pokretu, nekada je i ručni sat dovoljan pokazatelj i upozorenje da ne  čekaš, živi u korak sa vremenom, ne trči za njim.  

Autor: Sanja Petkov 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *