Svi bitni datumi za upis na fakultet!

Društvo

„Od kolevke pa do groba najlepše je đačko doba“, je rečenica koju često prepričavamo sećajući se našeg pesnika Duška Radovića. Počevši od vrtića, preko osnovne, pa srednje škole, došli smo do fakulteta i složiće se svi, koji su studirali, da je upravo taj stupanj obrazovanja najzanimljiviji i najbolji. Opredeljuješ se za oblast koja te zanima i shodno tome biraš i fakultet. Ali nemoj se sekirati i ako nisi siguran šta želiš upisati. Ideja će se javiti u poslenji čas, ako se nije pojavila pre toga, samo je bitno ne odustati od studiranja jer je obrazovanje jako bitno.

Tome u prilog govori i izreka Alberta Ajnštajna: „Obrazovanje, to je ono što ostane nakon što zaboravite sve što ste naučili u školi.“ Ako dovoljno dobro razmislite shvatićete da je upravo to cilj višegodišnjeg školovanja.

Obrazovanje nam nudi ne samo znanje iz različitih oblasti i nauka, nego i priliku da steknemo iskustvo u onome što nas interesuje i da se na taj način izgradimo kao ličnost. Pored ovoga, obrazovanjem stičemo potrebne veštine kako bi mogli da obavljamo različite poslove, da istražujemo i činimo svet boljim mestom za život. 

Zato ćemo vas mi danas uputiti u fakultete i važne datume za sve buduće brucoše.

Beogradski univerzitet je jako raznovrstan i za svakoga se može naći neki smer koji ga interesuje. Najtraženiji i ujedno fakulteti koji traže najviše bodova za upis su ETF (Elektrotehnički fakultet), FON (Fakultet informacionih tehnologija), Medicinski fakultet, Mašinski, ali i mnogi drugi koje možete naći na sajtu. Pored Beogradskog postoje univerziteti i u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Jagodini, Čačku, Užicu i u još nekim gradovima. Takođe pored državnih fakulteta postoje i privatni, ali možemo se pohvaliti da je Beogradski univerzitet priznat i jako cenjen u većini zemalja, čime se ne mogu pohvaliti svi.

Prvi važan period je od 23. do 26. juna kada se vrši prijavljivanje kandidata za prijemni ispit na željenom fakultetu. Potrebna dokumentacija koja se nosi prilikom prijave je dokaz o završenoj srednjoj školi, svedočanstva sve četiri godine, izvod iz matične knjige rođenih, državljanstvo, kao i diplome sa takmičenja ako ih posedujete. Pored toga, svaki fakultet ima i svoj cenovnik prijave prijemnog koji treba proveriti na sajtu izabranog fakulteta. 

Sledeći važni datum je između 28. juna i 2. jula kada se vrše prijemni ispiti na fakultetima. U zavisnosti od fakulteta i smera razlikuju se predmeti koji se polažu. 

Rezultati prijemnog, kao i lista brucoša izlazi najkasnije do 5. jula. Fakulteti su u obavezi da naprave preliminarnu rang listu kandidata koji su na bužetu, odnosno na samofinansiranju.

Ukoliko budete imali bilo kakvu žalbu, možete je priložiti fakultetu do 7. jula. 

  1. jul je datum koji je krajnji i zvanična rang lista se tada izlaže.

Od izlaženja konačne rang liste, pa do 16. jula potrebno je izvršiti upis na fakultetu, na koji ste primljeni. 

photo: Teodora KIjanović

Već 17. jula svi neupisani studenti će moći da vide gde ima slobodnih mesta i mogu odabrati fakultet za drugi upisni rok, koji će biti u septembru.

Svi ovi datumi su individualni i sam fakultet je dužan da objavi tačne datume za sva navedena dešavanja. Tačan datum kao i vreme, najbolje je da potražite na sajtu fakulteta.

S obzirom da je godina kakva je i zbog virusa koji je i dalje prisutan, predlog Univerziteta je da se prijava obavlja onlajn u periodu od 17. do 25. juna, ali opet i za ovo je najbolje da nađete tačne informacije na sajtu fakulteta. 

SREĆNO NA PRIJEMNOM!

Biti brucoš je nešto najlepše i zato uživajte u prvoj, ali i u ostalim godinama studiranja i obrazovanja.

„Um nije sud koji treba da se ispuni nego vatra koja treba da se rasplamsa.“

Autor: Teodora Kijanović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *