PESNIK BUNTA – KOSTA ABRAŠEVIĆ

Kultura

Za svoj kratak život postao je simbol proleterijata i socijalizma, svojim talentom postao je rodonačelnik  proleterske i narodne poezije.

Poreklom sa Ohrida, sa porodicom se preselio u Šabac, gde je pohađao gimnaziju i razvijao svoj talenat.Na njega je najviše uticao Svetozar Marković, na osnovu čega je razvijao svoj talenat i intelekt, prateći ideje koje je Svetozar predstavljao.Smatrao je da Srbija treba da se probudi i trgne iz zaostalosti.

Za svoj kratak život je uspeo da ostavi ogroman trag, ali koji je nažalost prepoznat tek posle njegove smrti.Kroz svoje pesme propagirao je socijalizam i veličao snagu i polet.Razvijao je kritički duh svojim pisanjem, za koji jej smatrao da je veoma važan i razvijanju socijalizam i buđenje svesti kod ljudi, kako bi bilo lakše da se izbori protiv nepravde i laži.

Sa svojim vršnjacima su se jednom ili dvaput okupljali kod njega u sobi kako bi razgovarali i razmenjivali ideje o novom pokretu.Po ugledu na tadašnje oformljenje listove u Beogradu, Kosta pokreće listove, jedan satiričnog karaktera „Grbonja“, a jedan književnog karaktera „Omirov venac“.U početku zbog nedovoljnih sredstava, tada su pisali ručno po dva ili tri primerka koji bi se čitali na skupovima.Zbog sve većeg interesovanja kod ljudi, svest se dizala, a novinski listovi postajali sve popularniji.

Svoje pesme je objavljivao u listovima „Socijal-demokratu“ i „Vraču“.Svoju najzreliju pesmu piše neposredno pred smrt „Zviždi vetre“, koja je nadmašila i „Crvenu“, „Bratstvo“, „Svet je nama otadžbina“.Nakon njegove smrti objavljuje se zbirka pesama pod nazivom „Pesme.

Autor: Marija Lilić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *