Ubistvo kralja i kraljice

Društvo

Poznato je da su Kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga, ubijeni u noći između 28. i 29. maja 1903. godine. Majskim prevratom stavljena je tačka na vladavinu dinastije Obrenović, ali šta je dovelo do toga da grupa zaverenika i civila, na čijem čelu je bio oficir Dragutin Dimitrijević Apis, počini ovakav monstruozni zločin?                                      

 

 

Neki od razloga je zasigurno loša politika koju je vodio kralj Aleksandar. Odluka koja je duboko ozlojedila mnoge ljude bila je ukidanje slobodoumnog ustava i vraćanje apsolutističkog ustava. 

Za vreme njegove vladavine, Srbija je bila u haosu. Vrativši svog oca Milana u Srbiju i dodelivši mu titulu vrhovnog zapovednika vojske, doveo je u pitanje odnos sa Rusijom. Milan, poznat kao veliki austrofil, deset puta je menjao vladu, tri puta je menjao ustav, a jednom je nakratko uveo neustavno stanje. 

Osim problema u vojsci i problema nastalih kod političara , sledeći koji je bio na vidiku je upravo brak između Drage Mašin i kralja. 

Posle nekih nedoumica kod viših oficira, Aleksandar ih je okupio u Sabornoj crkvi jula 1900.  godine na parastos stradalim žrtvama u ratovima za oslobođenje Srbije i održao govor: 

,,Ja sam glava Doma Obrenovića i ja prvi imam pravo i dužnost da vodim brigu o sudbini i budućnosti Dinasije. Prema tome, mišljenja moga oca u delu moje ženidbe je sporedna stvar i malog je značaja. To je glavno što mislim ja, a ne moj otac. Moj otac nije odgovorio mojim željama i ja sam ga, kao vrhovni komandant, stoga s pravom razrešio dužnosti komandanta aktivne vojske.“

Milan je u dobrovoljnom izgnanstvu pisao sinu da će brakom uništiti dinastiju i da ga je zavela žena koja je ,,običan agent“ ruskog dvora.

Takođe se protiv ovog braka bunila i kraljica Natalija koja je sinu pisala sve najgore o Dragi Mašin.

 

Ko je zapravo bila Draga Lunjevica Mašin?

„Iskvarena žena“  koja je uzrok masakra kobne noći između 28. i 29. maja, je bila vrlo obrazovana i poticala je iz ugledne porodice. Na dvoru kraljice Natalije, nakon njenog razvoda od kralja Milana, radila je kao dvorska dama i stekla je veliko uvažavanje tadašnje kraljice. 

Kao veliki humanista, pokrovitelj kulture, prosvete, naučnika i umetnika, davala je donacije, finansirala list ,,Neven“ , Nušića dovela na čelo Narodnog pozorišta.

Njeni roditelji su smatrali velikim skandalom to što je ona želela da postane spisateljica i davala tekstove za novine, pa su je vrlo mladu udali. Sa 15 godina se udala za dosta starijeg  rudarskog inženjera Svetozara Mašina, koji je umro tri godine nakon venčanja zbog konzumiranja velike količine alkohola. 

Deset godina starija žena od kralja i raspuštenica nisu bili idealni epiteti za titulu kraljice. Glasine koje su počele da kruže o njenom lakom moralu i nedostojnosti  vrlo su se brzo širile, pogotovo od strane ministra policije Đorđa Genčića. Ništa od toga nije sprečilo Aleksandra da se   oženi sa Dragom , “omađijan” njenom lepotom i načinom na koji je govorila.

Ogromnu štetu za Obrenoviće izazvala je i Dragina lažna trudnoća. 

 

Majski prevrat

Narodno nezadovoljstvo iskoristila je zaverenička organizacija ,,Crna ruka“ predvođena Apisom, da još više ubrza izvođenje atentata.  Atentat je odložen zbog ubistva žandarma od strane Draginog rođenog brata. 

photo: wikipedia.org

Te majske noći 1903. godine, zaverenici su bili u dvoru i na dužnostima, što su iskoristili da konačno počine dugo planiran atentat. 

Ađutant Laza Petrović je posle dugog natezanja otkrio gde su se kralj i kraljica sakrili,a kapetan Mihailo Ristić je usmrtio prvo kralja pa kraljicu.

Ostali zaverenici su potom praznili revolvere i sabljama boli ubijena tela. Kralj je upucan sa 30 metaka, a kraljica sa 18. Kasnije te noći su ih bacili kroz prozor u dvorište, odvukli u obližnju sobu i spremili za sahranu, koju su u velikoj tajnosti obavili iduće noći u Markovoj crkvi.

Činu sahranjivanja prisustvala su dvojica zaverenika, a kovčezi su spušteni jedan pored drugog.  

Autor: Kristina Lukić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *