Elon Musk: Planovi za život na Marsu

Biznis

Za Elona Muska život na Zemlji postao je pun rizika. Iako je to jedina planeta na kojoj ima vazduha, vode, hrane i divnih pogleda, razne katastrofe uzete su ubzir. Neke od njih su nuklearni ratovi i sudar asteroida koji bi sve pretvorili u dim brišući naše divno postojanje. Srećom, ovaj najbogatiji preduzetnik i vizionar vidi korak ispred i navodi kako je Mars spreman za primanje prvih stanovnika.

 

OD JEDNE RUŽE DO SAMOODRŽUJUĆEG GRADA

Sa 30 godina, Elon Musk je bio divlje bogat prodajom svoje internet finansijske kompanije PayPal i njenog prethodnika Zip2. Zatim je krenuo da ugovara seriju ručkova u Silicijumskoj dolini sa Skotom Hubardom koji je bio NASA-in car na Marsu i koji je do tada vodio istraživački centar. Sve je počelo od sna o uzgajanju jedne ruže na Marsu, a ustvari pravi fokus je bio život tamo. Elon Musk je definitino uzburkao stare svemirske industrije i flote novih privatnih raketa.

Elon Musk svojim originalnim poduhvatima izaziva veliku pažnju što dokazuje i veliki broj pratilaca na Tviteru. Jedan od projekta odnosi se i na kolonizaciju Marsa kako bi se smanjio rizik od istrebljivanja čovečanstva te bi stvaranje ljudskih kolonija ma Marsu pomoglo Zemlji. On se 2002. godine okrenuo istraživanjima svemira i sa 100 miliona dolara osnovao je kompaniju SpaceX koja pravi rakete, a koja je u dogovoru sa NASA-om o razvoju i ispitivanju lansiranih vozila i letilica za prevoz tereta na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Prva kolonizacija bi izgledala tako što bi ljudska ekspedicija napravila fabriku za preradu tamošnje vode i ugnjen-dioksida u kiseonik. Musk smatra da će biti dosta poslova za prve stanovnike. Takođe, on predviđa da će u tamošnjem gradu vladati direktna demokratija tako da će stanovnici sami donositi odluke, On veruje da bi na Marsu trebalo biti manje komplikovanih zakona nego što postoje na Zemlji. Što se samog grada tiče, zamišlja se kao grad koji će imati zabavnu atmosferu na otvorenom nalik na staklenu kupolu u kojoj bi se narod kretao bez svemirskog odela. Hrana bi se uzgajala na hidroponskim farmama uz solarni pogon smešten pod zemljom ili u zatvorenoj strukturi.

Povodom svega toga, pokrenut je najambiciozniji program razvoja rakete Staršip kojom bi se moglo prevoziti oko 100 putnika do Meseca i Marsa, kao i sa kontinenta na kontinent. Iako je prilikom poslednjeg testa došlo do eksplozije, Musk ne odustaje i nastavlja rad na ovom projektu. Nedavno je na Tviter nalogu napisao kako planira da napravi flotilu od hiljadu raketa Staršip i da je lansira tri puta dnevno. Jedini problem koji je trenutno nerešiv je to kako da budu korišćene u više navrata, a ne jednokratno. Precizira da želi da osigura ljudima putovanje do druge planete po povoljnim cenama, a za one koji trenutno nemaju mogu plaćati i kreditima. Početna cena karte koštala bi oko 500.000 dolara, dok bi kasnije ta brojka bila znatno manja, oko 100.000 dolara.

Elon se nada da će 2022. godine spustiti prvu raketu SpaceX na Mars, težine i do 85 tona. Nedavno je SpaceX-ova kapsula Crew Dragon nakon 27 sati orbitalne potere uspešno isporučila posadu od četiri astronauta do NASA-ine svemirske stanice. U oktobru prošle godine, otkrio je da je SpaceX spreman da započne izgradnju trajnog naselja na Marsu uz pomoć svoje masivne rakete. On daje prognozu da će raketa tamo biti za četiri godine, jer se prilike za lansiranje otvaraju svakih 26 meseci.

Muskovi inženjeri rade danonoćno na izgradnji svog sistema, kako bi život na Marsu bio omogućen i samoodrživ grad koji mora preživeti ako brodovi za prevoz iz bilo kog prazloga prestanu dolaziti sa Zemlje. Da li je ovo samo beg od svakodnevnih problema sa kojima se bori i običan narod ili vizija bliske budućnosti?

Autor: Isidora Simić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *