Godinu dana od ubistva Džordža Flojda

Politika

U Sjedinjenim Američkim Državama je 25. maja obeleženo godinu dana od kako je policajac Derek Šovin ubio nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda. Snimci na kojima se vidi kako Šovin kolenom pritiska Flojdov vrat dok on bespomoćno leži i uzvikuje: „Ne mogu da dišem“ , izazvali su talas višemesečnih protesta 2020.godine.

U Njujorku se, na godišnjicu smrti, gradonačelnik Bil de Blazio pridružio aktivisti za ljudska prava Alu Šarptonu i u tišini klečao devet minuta i 29 sekundi – koliko je Šovin klečao na Flojdovom vratu. Nakon što je Flojd pokušao da plati račun u prodavnici lažnom novčanicom od 20 dolara. Svet je obišao snimak prilikom njegovog hapšenja, na kojem se vidi kako mu policajac kleči na vratu, dok Flojd viče da „ne može da diše“.

 

Šovin je u aprilu proglašen krivim po tri optužbe: drugostepeno, trećestepeno ubistvo I ubistvo bez predumišljaja.

Demonstranti iz cele zemlje okupili su se na protestu pokreta „Životi crnaca su važni“ u blizini Gradske kuće u Los Anđelesu.

U gradu Mineapolisu u američkoj saveznoj državi Minesota, veliki broj ljudi okupio se na raskrsnici gde je Flojd priveden.

U godini otkako je Džordž Flojd umro pod kolenom policajca iz Mineapolisa, eksplozivni talas protesta širom zemlje poprimio je gotovo ustaljeno značenje, to su  bili pozivi na reformu policije, ali i da se Amerika suoči s rasnom nejednakošću koja prožima svakodnevni život.

U svojoj širini i uticaju, reakcija na Flojdovo ubistvo takođe je prostrujala kroz sva očekivanja šta bi „protest“ mogao dotaći. Razmišljanje o rasi, proširio se na radna mesta, učionice, zakonodavna tela; potresao je svet, umetnosti, književnosti i medija i Amerikanci su o svojoj istoriji počeli da govore drugačije, dok su se talasi protesta proširili u inostranstvu.

Ono što posebno zabrinjava jeste da policijska brutalnost, posebno prema Afroamerikancima, nije prestala nakon šokantnog ubistva Flojda. Iz Amerike su nam u poslednjih godinu dana stizali brojni primeri nasilja i prekomerne upotrebe sile prilikom hapšenja.

Jedan od poslednjih slučajeva dogodio se za vreme suđenja Dereku Šovinu za ubistvo Flojda.

Naime, 11. aprila ove godine, Afroamerikanca Dantea Rajta (20) upucala je i ubila policajka bele boje kože tokom zaustavljanja posle saobraćajnog prekršaja u predgrađu Mineapolisa.

Ona je optužena za ubistvo drugog stepena.

 

 

Bajden je pozvao Kongres da usvoji zakon o policijskoj reformi na prvu godišnjicu ubistva. Amerikanci moraju da se suprotstave sistemskom rasizmu nakon Flojdovog ubistva – rekao je Bajden.No ambiciozan rok se bliži, a samo je Predstavnički dom podržao zakon poznat kao „Pravda za Džordža Flojda“, dok Senat nastavlja da se prepire oko ključnih detalja. Zakon predviđa, između ostalog, da se zabrane potencijalno smrtonosne tehnike zadržavanja osumnjičenih, poput gušenja.

Autor: Marija Jovičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *