Naselje u Beogradu nosi njihovo prezime, ko su bila Braća Jerković

Uncategorized

Početkom dvadesetog veka u Ogru, kod Pećinaca, rođena su dva brata. Nebojša i Dušan dali su živote za našu slobodu, a u spomen na njihovu žrtvu jedno naselje u Beogradu je dobilo naziv po njima.

Braće Jerković se graniči sa naseljima Marinkova bara, Dušanovac, Medaković 2, Padina, Stepa Stepanović i industrijskom zonom Voždovac.

Učitelji, borci, heroji. Danas brojne škole i ulice u Srbiji nose njihova imena – braća Jerković. Biste i spomenici podignuti u njihovu čast krase gradove u kojima su dva brata ostavila neizbrisiv trag.

Nebojša I Dušan bili su sinovi Milana Jerkovića, učitelja iz Sremskog sela, I njegove supruge Anđelije, koji su pored njih imali još petoro dece. Oba brata su bili učitelji, poginuli 1941.godine, tokom Drugog svetskog rata kao pripadnici  Narodnoosobodilačkog pokreta.

Nebojša, rođen 1912. godine, radio je kao učitelj u selima Sremska Rača i Klenak. Bio je komandant Mačvanskog partizanskog odreda i poginuo je u blizini Bele Reke kod Šapca. Mlađi Dušan rođen je 1914. i kao učitelj radio je u selima Kadinjača, Jakalj i Fakovići. Poginuo je u bici na Kadinjači kao komandant Užičkog partizanskog odreda, a proglašen za narodnog heroja 25. septembra 1944. godine.

Nekoliko meseci posle Dušanove pogibije, Nebojšin Mačvanski odred bio je prvi na udaru nemačke divizije prilikom Prve neprijateljske ofanzive. Probijajući se ka Mačvi, na Ceru je izginuo gotovo čitav komandni sastav odreda. Nebojša Jerković se sa još osmoro partizana sakrio u kući na kraju sela Bela Reka, u podnožju planine.

Međutim, pripadnici Ljotićevog dobrovoljačkog odreda pronašli su ih zahavaljujući nepromišljenoj akciji partizanskog kurira Aleksandra Andrića. Otvorili su vatru na kuću u kojoj su se krili. Partizani su se, na čelu sa Nebojšom, odlučili na samoubistvo, kako ne bi bili zarobljeni. Tela su im preneta u Šabac, a domaćin kuće u kojoj su se krili streljan je u šabačkom logoru.

 

U čast ova dva brata učitelja brojne škole širom Srbije nose njihova imena, a najpoznatija je svakako beogradska osnovna škola, kao i ulica i čitavo naselje oko nje – Braće Jerković.

Autor: Marija Jovičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *