27.maj dan kada je potvrđena optužnica protiv Slobodana Miloševića

Politika

Veliki poraz za SRJ usledio je nakon otvorene optužnice protiv njenog tadašnjeg  predsednika Slobodana Miloševića, za ratne zločine na teritoriji Kosova i  Metohije. Optužnicu je 24.maja 1999. godine podigao Međunarodni sud pravde,  koji je tim gestom uzdrmao narod Jugoslavije tvrdeći da je vođa ove zemlje trula  jabuka u sistemu, a sa njim i svi njegovi najbliži saradnici. S toga, pored didrektne  optužnice protiv predsednika usledile su i 4 dodatne, protiv najviših funkcionera u  zemlji koji su optuženi za saučesništvo i propagandu koju je izdejstvovao Slobodan  Milošević. 

Poslednje godine 20og veka bile su prekretnica za međunarodno javno i  humanitarno pravo, kada su se temelji istog tek utabavali, a sud je poslao poruku  da ni predsednik niti neka druga ličnost koja uživa imunitet zbog svoje visoke  funkcije ne može izbeći pravdu ni krivično gonjenje ukoliko je izvršio masovni  masakr i zločine protiv čovečnosti. Prilikom podizanja optužnice skupljeno je  mnoštvo dokaza, koji upućuju na masovna mešanja predsednika u unutrašnje  sukobe drugih zemalja na teritoriji Balkana, ali i Srpskoj autonomnoj pokrajini  KiM. 

Problemi na Kosovu su u tom periodu često eskalirali, te je došlo do posredovanja  policije i vojske Srbije na njenim graničnim prelazima, i u centru Mitrovice i 

Gračanice. Nakon sukoba Međunarodni sud je organizovao jednu od najvećih  operacija uviđaja mesta zločina u kojem su forenzičarski timovi ekshumirali na  stotine tela, po tvrdnjama precedavajućeg Međunarodnog suda pravde. 27. maja je  optužnica u celosti prihvaćena. 

Suđenje je otpočelo 12. februara 2002. godine, optužnica protiv ratnih zločina na  KiM, obuhvatila je i ratne zločine na teritoriji Hrvatske, i Bosne i Hercegovine u  periodu od 1991. do 1995.godine. Predmet Slobodana Miloševića je bio obiman, te  je izlaganje dokaza trajalo tokom svih 90 dana u sudnici. Naš predsednik je odlučio  da mu ne treba javni pravobranitelj, te je sebe predstavljao sam. Međutim,  zdravstveno stanje koje se pogoršalo, dovelo je da se broj sati zasedanja smanji.  Suđenje je trajalo 4 godine, izvođenje dokaza Tužilaštva i odbrane trajalo je 14  meseci.  

Suđenje je formalno završeno prirodnom smrću Slobodana Miloševića, dana  11.maja 2006. Godine. 

Voleti svoju zemlju i voleti njene predstavnike, je nešto posve zasebno. Međutim,  predsednik SRJ Slobodan Milošević je bio optužen, ali ne i okrivljen. Međunarodni  sud pravde je izgubio možda jedan od najvećih slučajeva u novijoj političkoj  istoriji, a Jugoslavija je počela da se ruši nakon gubitka voljenog predsednika kog su milioni obožavali.  

Autor: Sanja Petkov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *